Με βάση το σχεδιασμό αναμένεται να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις για τις δόσεις, οφειλές από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τον Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, τα διάφορα Δυνητικά Δημοτικά Τέλη και τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα. Περιλαμβάνει επίσης χρέη από πρόστιμα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που επιβάλλονται από δημοτικές επιχειρήσεις, τέλη κοιμητηρίων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων.
Η εν λόγω ρύθμιση μάλιστα έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την άμεση διαγραφή όλων των χρεών πολιτών και επαγγελματικών προς τους δήμους που αφορούν στα έτη μέχρι και το 2012 αλλά δεν αναζητήθηκαν από τις δημοτικές αρχές καθώς επίσης και την οριστική διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών προς τους δήμους, οι οποίες προέκυψαν μέχρι και το 2012 αλλά δεν εξοφλήθηκαν μέχρι σήμερα από τους οφειλέτες.
Παραγραφές χρεών προς δήμους
Συγκεκριμένα, την ενιαία αντιμετώπιση του χρόνου παραγραφής χρεών προς τους δήμους, όπως και για άλλες οφειλές προς το Δημόσιο προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Κεντρικό σημείο του νομοσχεδίου είναι το ότι μετά από διάστημα πέντε ετών, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής, παραγράφεται η οφειλή από την ακίνητη περιουσία, μέχρι τις κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ, όχι όμως και τα αδήλωτα τετραγωνικά.
Αναλυτικά
Οφειλές ετών 2009 – 2012: Διαγράφονται οριστικά και δεν αναζητούνται. Στις οφειλές που διαγράφονται περιλαμβάνονται και εκείνες που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση και δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη. Ποσά όμως που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
Οφειλές ετών 2013-2017: Μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.
Οφειλές ετών 2018 και μετά και μελλοντικές οφειλές: Οι δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν ταμειακά τα κάθε είδους οφειλόμενα ποσά, από οποιαδήποτε πηγή, που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα, εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής, Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής παραγράφονται.
Εκκίνηση των αιτήσεων για “αναβίωση” ρυθμίσεων
Στο μεταξύ, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις τόσο για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, για τα χρέη που δημιούργησαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά και για την “αναβίωση” της ρύθμισης των 120 δόσεων και της πανδημίας (36-72 δόσεων), νόσων τις έχασαν. Υπολογίζεται, δε, ότι περίπου 200.000 οφειλέτες βρέθηκαν εκτός λόγω αδυναμίας πληρωμών.
Να σημειωθεί ότι η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου κι αμέσως μετά να μπει σε διαδικασία υλοποίησης το όλο πλάνο εφαρμογής με την έκδοση των σχετικών πράξεων δευτερογενούς δικαίου.
Υπενθυμίζεται ότι στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλοι εκείνοι που κατέβαλαν κανονικά τις δόσεις των ρυθμίσεων 120 ή 72 δόσεων, στις οποίες είχαν ενταχθεί και ταυτόχρονα την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης καθορίζεται σε 30 ευρώ. Οι παραπάνω δόσεις είναι έντοκες. Εκείνοι που θα επιλέξουν τις 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Με την ένταξη στη ρύθμιση ισχύουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων (αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr