Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός σημείωσε ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού σίγουρα πέτυχε ουσιαστικά. Γιατί το γεγονός ότι κάποιος καταναλωτής αγοράζει μακαρόνια 0,62 ευρώ την 1η Νοεμβρίου και 0,62 ευρώ σήμερα είναι ουσιαστικό».
«Ότι το αλεύρι είχε πάνω από 1,00 ευρώ και από 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα είναι κάτω από 1,00 ευρώ είναι ουσιαστικό. Ότι η επώνυμη ζάχαρη Royal Sugar ξεκίνησε να έχει 1,25, μπήκε στο καλάθι 1,15, και από 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα παραμένει 1,15 είναι ουσιαστικό. 830 προϊόντα 15 εβδομάδες έχουν μεσοσταθμική μείωση 16%. Είναι αυτό επικοινωνιακό;».
«Τα γαλακτοκομικά έχουν πάρει πολύ μεγάλη αύξηση», συνέχισε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι «το γάλα ως πρώτη ύλη έχει αυξήσει πάρα πολύ την τιμή του, ιδιαίτερα το κατσικίσιο γάλα. Η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό φέτος είναι η υψηλότερη των τελευταίων 25 ετών. Άρα, και οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί παίρνουν καλύτερη τιμή στο γάλα φέτος απ’ ότι έπαιρναν τα προηγούμενα 25 χρόνια».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους έχει αυξηθεί η τιμή στα γαλακτοκομικά.
«Όταν ξεκίνησε η πληθωριστική κρίση, και στην Ελλάδα προφανώς αλλά το κυριότερο σε όλη την Ευρώπη, πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι που ήταν παραγωγοί γάλακτος, προτίμησαν να σφάξουν τα ζώα τους για κρέας, παρά να τα κρατήσουν για την παραγωγή γάλακτος, φοβούμενοι κυρίως ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και ζωοτροφών θα τους οδηγήσουν στην χρεοκοπία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία πανευρωπαϊκή μείωση της παραγωγής του γάλακτος. Η μείωση της παραγωγής του γάλακτος με τη ζήτηση που παρέμεινε η ίδια, οδήγησε με τον παγκόσμιο νόμο προσφοράς και ζήτησης, σε αύξηση», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr