Ειδικότερα, η DBRS υποστηρίζει ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ασταθείς, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν πολύ μέτρια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να καταγράψει ύφεση.
Παράλληλα, στις προβλέψεις της για τη Βόρεια Αμερική σημειώνει ότι ομοίως ενδέχεται να οδηγηθεί σε μια ήπια ύφεση, ενώ προβλέπει ανεβασμένους ρυθμούς για την ανάπτυξη της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, το 2023 αναμένεται να είναι γεμάτο προκλήσεις, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται διεθνώς, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα.
Για την Ελλάδα και την Ιταλία
Γενικότερα, η DBRS δεν φαίνεται να εκφράζει ανησυχία για τις προοπτικές της Ελλάδας όπως και της Ιταλίας.
Αν και αναφέρει ότι η Ιταλία μπορεί να δει κάποια πολιτική αστάθεια, αυτός ο κίνδυνος είναι πιο πιθανό να αυξηθεί καθώς πλησιάζουμε στις επόμενες εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024, τονίζει.
«Πιστεύουμε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα, οι χώρες με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στα δημοσιονομικά πλαίσια της ΕΕ».
«Αυτό είναι επίσης σημαντικό στην περίπτωση που η ΕΚΤ χρειαζόταν να ενεργοποιήσει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμοί TPI, εάν αυτές οι χώρες αντιμετωπίσουν σημαντική επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους», τονίζει η DBRS. Τέλος, και οι δύο χώρες, θα επωφεληθούν επίσης από σημαντικά κονδύλια της ΕΕ που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Η άποψη της DBRS ακολουθεί την ίδια πορεία με εκείνη που είχε εκφράσει προ ημερών και ο Alex Muscatelli, ο αναλυτής που καλύπτει την Ελλάδα για λογαριασμό της Fitch. Όπως είχε πει σε πρόσφατο webinar, οι εκλογές δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr