«Υπάρχει η Ευρώπη και υπάρχει η δική μας οικονομία, που δεν βρίσκονται ακριβώς στον ίδιο κύκλο. Η ΕΚΤ πατάει «φρένο» στην οικονομία, κινείται με αυτό τον τρόπο επειδή δεν θέλει να «ξεφύγουν» οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Οι προσδοκίες αυτές δεν είναι υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Κληθείς να απαντήσει πόσο πρόκειται να επηρεάσει η αύξηση των επιτοκίων τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ο κ. Βέττας απάντησε: «Το ότι είμαστε σε διαφορετική φάση του κύκλου, είναι θετικό. Υπάρχει ανεργία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν ακολουθήσεις πολιτικές στη δομική πλευρά της οικονομίας, δηλαδή έτσι ώστε να δουλεύει κανείς πιο αποτελεσματικά», το πρόβλημα θα περιοριστεί. «Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο».
Έχουμε δρόμο να διανύσουμε
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βέττας υπογράμμισε ότι το μοντέλο της οικονομίας της χώρας έχει βελτιωθεί. «Έχει μεγαλώσει το κομμάτι της οικονομίας μας που είναι εξωστρεφές, δηλαδή οι εξαγωγές. Η πρόοδος αυτή δεν μας έχει φέρει ακόμα στον μέσο όρο της Ευρώπης». Είπε συγκεκριμένα: «Επιχειρήσεις που είτε είναι του τουρισμού ή άλλων υπηρεσιών, απευθύνονται στις εξωτερικές αγορές. Αλλά η πρόοδος αυτή δεν μας έχει φέρει ακόμη στον μέσο όρο της Ευρώπης. Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, είτε αυτό είναι η εξωστρέφεια, είτε αυτό είναι οι επενδύσεις, είτε αυτό είναι η παραγωγικότητα. Γιατί αυτά είναι η βάση της οικονομίας. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και γι’ αυτό βλέπουμε ότι όταν η οικονομία μας τρέχει θετικά – και την χρονιά που πέρασε «έτρεξε» πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Προβλέπουμε ότι με χαμηλό ρυθμό μεν θα καταφέρει η χώρα να βρεθεί λίγο πιο πάνω από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ση μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον κατώτατο μισθό αναφέρθηκε ακόμη ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). «Νομίζω ότι το ζητούμενο, θα μπορούσε κανείς να το πει και εθνικό στόχο, είναι να συγκλίνουν οι μισθοί συνολικά, όχι μόνο στον κατώτατο μισθό», δήλωσε αρχικά ο κ. Βέττας αναφερόμενος στους κατώτατους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους, όχι πληθωριστικά
«Ο κατώτατος μισθός πληρώνεται από επιχειρήσεις και ιδίως πληρώνεται από επιχειρήσεις οι οποίες είναι μικρές. Κάθε ευρώ που αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αυτό σημαίνει ότι βγαίνει από το ταμείο μιας επιχείρησης, ξαναλέω συνήθως μικρής και άρα θα πρέπει κανείς να δικαιολογήσει ότι ο εργαζόμενος έχει φέρει αυτά τα χρήματα στην επιχείρηση, αλλιώς μπορεί να κάνει δύο πράγματα η επιχείρηση – το είπατε πριν όταν αναφερθήκατε στην ανεργία – μπορεί να τον απολύσει ή ίσως ακόμη, εξίσου προβληματικό, συνεχίζουμε να έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι αδήλωτης εργασίας. Άρα το να υπάρχει μια προσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι εύλογο και γίνεται αυτό τα τελευταία χρόνια, σημαντική προσαρμογή. Αλλά το να θεωρήσει κανείς ότι λύνει όλα τα προβλήματα με το να υπάρχει ένας μισθός που βγαίνει κεντρικά για όλους, αυτό δεν μπορεί να γίνει και νομίζω ότι το καταλαβαίνει αυτό η οικονομική πολιτική. Ο κατώτατος μισθός μπορεί είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όταν είναι στο πλαίσιο πολλών άλλων πολιτικών. Από μόνο του είναι απλώς αναδιανομή ενός εισοδήματος που σήμερα υπάρχει, μεθαύριο δεν θα υπάρχει».
«Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν περιθώριο και πρέπει να ανέβουν», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Βέττας, συμπληρώνοντας: «Μεσοσταθμικά οι μισθοί στη χώρα μας έχουν περιθώριο και πρέπει να ανέβουν. Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος οποιουδήποτε ασχολείται με την οικονομία. Το να ανέβουν οι μισθοί και μάλιστα σε πραγματικούς όρους, όχι πληθωριστικά. Αυτή τη στιγμή όμως βλέπουμε κλάδους στους οποίους η μεγάλη πλειονότητα εργάζεται με τον κατώτατο μισθό και ταυτόχρονα έχουμε πολλούς οι οποίοι δηλώνονται να δουλεύουν τετράωρα, ενώ δουλεύουν κανονικά οκτάωρο. Αυτό είναι το ένα το οποίο με ανησυχεί. Εμένα δεν θα με πείραζε να υπάρχει σε μια οικονομία κατώτατος μισθός, ο οποίος να είναι και χαμηλός – το λέω λίγο προκλητικά – αν αυτοί που εργάζονταν με αυτόν τον μισθό ήταν άνθρωποι οι οποίοι πρωτομπαίνουν στην αγορά εργασίας, είναι η πρώτη τους τριβή, εργάζονται για λίγους μήνες. Στη συνέχεια όμως θα υπάρχει εξέλιξη».
Ο κ. Βέττας σημείωσε ακόμη ότι τον ανησυχεί περισσότερο ο μέσος μισθός στη χώρα παρά ο κατώτατος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr