Όμως, σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί και θα κατατεθεί στην Βουλή στο τέλος του τρέχοντος μηνός, θα ριχθεί φως ως προς το ποιες αυξήσεις ή μειώσεις φόρων θα επιβληθούν. Από την 1η Νοεμβρίου και -τυπικά- ετέθη σε ισχύ η κοινοτική οδηγία MiFid, που, ως γνωστόν, φέρνει τα πάνω - κάτω στις συναλλαγές, τα χρηματιστήρια και τις αγορές. Στόχος, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος είναι να μην χάσει το Χ.Α. μερίδια αγοράς. Το ζητούμενο είναι δηλαδή, πως θα καταστεί η αγορά μας ανταγωνιστική. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση να καταργηθεί το 0,15%, του φόρου στις συναλλαγές. Το θέμα όμως, είναι η αντικατάστασή του, προκειμένου να μην χαθούν τα περίπου 150 με 200 εκατ. ευρώ (ίσως και περισσότερα, διότι έχει αυξηθεί ο τζίρος στο Χ.Α.).
Ο φόρος υπεραξίας
Στο πλαίσιο αυτό, υπό εξέταση τίθεται η θεσμοθέτηση φόρου υπεραξίας. Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομίας δεν απέκλειαν, το ενδεχόμενο η κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών να περιλαμβάνεται στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, με ισχύ από την 1η του 2008. Πλην όμως, θεωρούν ότι μέχρι να υπάρξουν οι "κοσμογονικές" αλλαγές της MiFid και αυτές να φτάσουν και στην Ελλάδα, θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Χρηματιστηριακές πηγές θεωρούν ότι σε συνδυασμό με την μείωση διαφόρων χρεώσεων στο Χ.Α., η κατάργηση του φόρου στις συναλλαγές, που δεν ισχύει σε καμία άλλη μεγάλη και ώριμη αγορά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, θα καταστήσει περισσότερο ελκυστική την εγχώρια κεφαλαιαγορά στους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι, άλλωστε, αποτελούν τους... «καλοπληρωτές» της αγοράς μας, με συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει το 52%.
Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, «πριν από 3 χρόνια, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας ήταν στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση ξεπερνάει τα 200.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν στα 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα ξεπερνάει τα 500. Σήμερα, το 60% της καθημερινής συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών προέρχεται από το εξωτερικό. Πάνω από το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας βρίσκεται στα χέρια διεθνών επενδυτών.
Μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό ξεπερνούν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Αλογοσκούφης
Το 1999 έφυγε και δεν πρόκειται να ξαναέρθει, ήταν το νόημα του σύντομου χαιρετισμού που απηύθυνε ο κ. Αλογοσκούφης. «Η θωράκιση της κεφαλαιαγοράς από φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο της αξιοπιστίας της, όπως εκείνα που σημειώθηκαν την περίοδο 1999-2000 αποτέλεσε βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση», είπε ο υπουργός για να τονίσει την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έχει ως κεντρικό στόχο την προστασία των επενδυτών από πράξεις κατάχρησης πληροφοριών και χειραγώγησης της αγοράς.Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει πλέον το κατάλληλο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πρακτικών που δεν συνάδουν με τη λειτουργία μιας ώριμης χρηματιστηριακής αγοράς» υποστήριξε ο υπουργός, προσθέτοντας ακόμη ότι, «σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε μια διαρκή εγρήγορση για να αντιμετωπίσει και να ελέγξει σε σχέση με το παρελθόν, ανεπιθύμητα φαινόμενα».
Καταλήγοντας ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι, «στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της αγοράς συνέβαλαν επίσης και άλλα μέτρα, όπως η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων από τις εισηγμένες επιχειρήσεις και το νέο πλαίσιο για τη διαφάνεια στην πληροφόρηση των επενδυτών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr