Προς το παρόν η Fitch αξιολογεί τη χώρα στο BB με θετικές προοπτικές (outlook) και δύο «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), διατηρώντας αμετάβλητη τη συγκεκριμένη αξιολόγηση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Η πιθανότητα μίας αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας φαντάζει δύσκολη, αλλά όχι απίθανη, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για upgrade μετά τις εκλογές.
«Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν σημαντική ώθηση, αλλά οι επερχόμενες εκλογές παραμένουν ο βασικός κίνδυνος», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Citi σε χθεσινή (26/1) της έκθεση και συμπληρώνει πως στην τελευταία της αξιολόγηση τον Οκτώβριο, η Fitch ανέφερε τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ως κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά το 2023, δεδομένης της καθαρής δαπάνης της Ελλάδας ύψους 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα ενεργειακής στήριξης το 2022. «Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα πρέπει να κατευνάσει ορισμένες από τις ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης και δεν θα αποκλείαμε μια αναβάθμιση σε BB+. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο οίκος είναι πιθανό να περιμένει μέχρι τις γενικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν έως τον Ιούλιο», αναφέρει η Citi για την αξιολόγηση της Fitch.
Για κατάκτηση του investment grade έκανε λόγο νωρίτερα τον Ιανουάριο η γαλλική τράπεζα, Société Générale, η οποία προβλέπει πως αυτό θα γίνει κατά την ανακοίνωση της αξιολόγησης του οίκου Standard & Poor’s τον ερχόμενο Απρίλιο. «Μπορεί να κάνει την έκπληξη και να αναβαθμίσει σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας τη χώρα, ακόμη και πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά η Société Générale για την S&P. Για την αποψινή αξιολόγηση της Fitch, η SocGen αναμένει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε BB+ με σταθερές προοπτικές από BB με θετικές προοπτικές. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις όποιες προβλέψεις, ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολύ πιθανότερο να επιτευχθεί στο δεύτερο μισό του 2023 και αφού ξεκαθαρίσει πρώτα το πολιτικό τοπίο.
Το πρόγραμμα των αξιολογήσεων
Σημειώνεται ότι η Fitch είναι προγραμματισμένο να προχωρήσει σε δύο ακόμη αξιολογήσεις φέτος στις 9 Ιουνίου και στην 1η Δεκεμβρίου. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της Fitch, σειρά έχει η DBRS η οποία αναμένεται να βγάλει την «ετυμηγορία» της στις 10 Μαρτίου. Ο καναδικός οίκος τοποθετεί την Ελλάδα ένα «σκαλοπάτι» πριν από το investment grade στην κατηγορία «BB (high)» με σταθερό outlook. Μάλιστα, θα προχωρήσει και σε μία ακόμη αξιολόγηση εντός του 2023 και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου.
Στην ατζέντα των αξιολογήσεων βρίσκεται μετά η Moody’s, που θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της στις 17 Μαρτίου και αργότερα στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί τη χώρα χαμηλότερα από τους υπόλοιπους οίκους, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική και στην κατηγορία «Ba3». Ακολουθεί στις 21 Απριλίου, αλλά και στις 20 Οκτωβρίου, η Standard & Poor’s που δίνει αξιολόγηση BB+ με σταθερό outlook, ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr