Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός του 2023 θα υποχωρήσει στο 3,7% από 9,5% το 2022 και βλέπει περαιτέρω υποχώρηση του το 2024 , κοντά στο στόχο του 2,3%.
Αναφορικά με την ανάπτυξη οι εκτιμήσεις είναι πιο απαιδιόδοξες και την τοποθετεί μόλις στο 1,1% φέτος και 1,8% το 2024, καθώς προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα υποχωρήσουν φέτος κατά 0,5% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 8,9% φέτος από 7,1% το 2022.
Οι εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος και τα πλεονάσματα
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος αυτό εκτιμάται ότι από 175,1% του ΑΕΠ το 2022, θα υποχωρήσει στο 170,7% φέτος και στο 163,6% το 2024. Σημειώντεται, πως παρά τη μείωσή του παραμένει υψηλό, αν και η δομή του σε συνδυασμό με τα σταθερά επιτόκια που είναι κλειδωμένα σε χαμηλά επίπεδα για την εξυπηρέτησή του περιορίζουν την άμεση έκθεση στις αυξήσεις των επιτοκίων στην αγορά.
Στα σενάρια για την μελλοντική πορεία του χρέους, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει χωρίς αποκλίσεις το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, αν διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% και αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα τότε το χρέος θα υποχωρήσει στο 100% του ΑΕΠ έως το 2060.
Συστήνει επίσης στη χώρα μας να διατηρήσει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα μεταξύ 1,5% 2% μετά το 2023. Για φέτος βάζει το πήχη λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού , στο 0,5% έναντι 0,7% του στόχου της κυβέρνησης ενώ για το 2024 βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%.
Τι προτείνεται για φορολογία και μισθούς
Μεταξύ των συστάσεων του είναι οι μελλοντικές παρεμβάσεις επί των φορολογικών συντελεστών να εστιάζουν στην συντήρηση του ύψους των εσόδων αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά παράλληλα την τακτική δημοσίευση στοιχείων για τα κόστη και τα οφέλη όλων των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που αφορούν στα ορυκτά καύσιμα.
Ακόμη η ελληνική κυβέρνηση να μην αυξήσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αξιοποιώντας το μέτρο των μετατάξεων για την κάλυψη των διάφορων κενών, ενώ για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα προτείνεται η ενδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων αντί για αυξήσεις του κατώτατου μισθού, ως βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση των μισθών.
Άλλα βασικά σημεία της έκθεσης
Ο ΟΟΣΑ κάνει ακόμα συστάσεις στη χώρα μας προκειμένου να:
-
Aυξηθεί η απασχόληση των γυναικών με εισαγωγή πιο ευέλικτων μορφών εργασίας
-
Αντικατασταθούν οι παροχές σε είδος προς τους ανέργους, με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις
-
Επιβληθεί "πράσινος" φόρος στις εκπομπές ρύπων, σε συνδυασμό με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών
-
Αυξηθούν οι επενδύσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
-
Ασφαλιστούν υποχρεωτικά όλα τα κτίρια έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων
Τέλος στην έκθεση απαριθμούνται κάποιες αβεβαιότητας που μπορούν να επηρεάσουν την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η συνέχιση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μια ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας, καθώς και τυχόν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr