Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι «δυστυχώς σε σχέση με πέρυσι υπάρχει σημαντική αύξηση των τιμών εξαιτίας των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που υπάρχουν περίπου από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε επίπεδο έτους σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή στο σύνολο των διατροφικών προϊόντων η αύξηση η μεσοσταθμική που δηλώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι 15%».
Ερωτηθείς για την πορεία των τιμών στην επόμενη χρονιά, ο κ. Αναγνωστόπουλος, δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήδη οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές σε σχέση με πέρυσι και «το να κάνει κάποιος μια παρακινδυνευμένη εκτίμηση το τι θα γίνει στις τιμές στους επόμενους μήνες, προφανώς θα ήταν κάτι το οποίο αφορά ίσως την επιστήμη της μελλοντολογίας».
Τουλάχιστον όσον αφορά στο πιο άμεσο μέλλον, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι «βραχυπρόθεσμα, ακριβώς επειδή έχουμε την αύξηση των επιτοκίων, των κεντρικών τραπεζών – και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, άρα θα έχουμε ένα χαμηλότερο αλλά θετικό πληθωρισμό».
«Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι των ανατιμήσεων που έρχεται στην οικονομία παραμένει και παραμένει διότι πέρα από τις τιμές στην οικονομία, αλλάζουν και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα αυξάνουν οι μισθοί, αυξάνει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, δηλαδή ουσιαστικά τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους και αυτό είναι μια μόνιμη αλλαγή, άρα η μόνιμη αυτή αλλαγή αλλάζει ουσιαστικά και το επίπεδο των τιμών» συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr