Αναλυτικά στη Γερμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 45,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με μείωση 50% και στη Γαλλία στα 51,54 ευρώ με μείωση 58%. Στην Αυστρία 81,48 ευρώ/MWh (-17,2%) και στο Βέλγιο στα 51,05 ευρώ/MWh (-57,9%).
Ακριβότερες είναι οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την Ελλάδα να έχει τα πρωτεία και την Ιταλία να ακολουθεί με 175,79 ευρώ/MWh (-15,5%). Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 145 ευρώ/MWh (+51.1%).
Λόγω των μηχανισμών που έχουν εφαρμόσει η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μέση τιμή σήμερα στα 41,41 ευρώ/MWh (-62,2%), ενώ η Πολωνία με την αυξημένη χρήση άνθρακα φθάνει στα 104,52 ευρώ/MWh (+0,5%).
Οι εισαγωγές
Αναπόφευκτα, λόγω των διαφορών τιμών, οι εισαγωγές λειτούργησαν ως ανάχωμα και έτσι βρέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα (35,2%) κατέχοντας την πρώτη θέση στο σύνολο του μίγματος για σήμερα. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με 32,7%, οι ΑΠΕ με 17,4%, ο λιγνίτης με 8,4% και τα υδροηλεκτρικά με 2,1%.
Υπενθυμίζεται ότι σε επαρκώς διασυνδεδεμένες αγορές, όπως της κεντρικής Ευρώπης υπάρχει υψηλό ποσοστό διασυνοριακών εισαγωγών - εξαγωγών με ροή από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά. Γιαυτό, ακόμη και στην ελληνική αγορά, που είναι διασυνδεδεδεμένη με την Ιταλία και τη Βουλγαρία (αν και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των υποδομών) υπήρξε για σήμερα μεγάλο ποσοστό εισαγωγών που ξεπέρασαν το 35% παρά το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών είναι μειωμένος κατά 4%.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Κύρια αιτία για την εικόνα αυτή των τιμών στην Ευρώπη είναι ο καιρός, που μειώνει τη ζήτηση αλλά και η μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου. Να σημειωθεί ότι παρατηρείται υψηλή πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου, αλλά και υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που όπως φαίνεται συγκρατούν τις τιμές στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, με πτώση- μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο στις περισσότερες αγορές. Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι με βάση στοιχεία του GasInfrastructure Europe, που επικαλείται το Reuters, σήμερα η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φθάνει το 83,1%.
Συγκεκριμένα η τιμή φυσικού αερίου TTF, χθες λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης στο ολλανδικό hub είχε υποχωρήσει στα 76,25 ευρώ/MWh, για να κλείσει τελικώς στα 80,990 ευρώ/MWh (-2,395%.) στο συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου και σήμερα να κινείται περίπου στα 82 ευρω.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr