“Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις” τόνισε λέγοντας: “Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”.
Ουσιαστικά μια αναβάθμιση, ειδικά, πριν τις εκλογές θα έδινε οικονομικό και πολιτικό αέρα στην κυβέρνηση καθώς θα ξεκλείδωνε επενδύσεις που είναι άκρως αναγκαίες σε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο αλλά άκρως αναιμικός για τα δεδομένα της χώρας. Επίσης θα απομείωνε τα κόστη δανεισμού που εσχάτως λόγω της κρίσης είναι άκρως ανοδικά ενώ θα άνοιγε την πόρτα σε πολλά κεφάλαια που μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις αναζητούν διέξοδο σε νέες ασφαλείς αγορές με προοπτική.
Σε κάθε περίπτωση στα συν της χώρας είναι η εκπεφρασμένη άποψη των βασικών δύο μονομάχων για δημοσιονομική προσήλωση στις δεσμεύσεις έναντι των Βρυξελλών. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ το έχει καταδείξει στο κυβερνητικό του παρελθόν ενώ η τωρινή ηγεσία του Υπ. Οικονομικών έχει τονίσει με κάθε τρόπο ότι έχει στόχο να “μαζέψει” του χρόνου το φετινό έλλειμμα του 1,6% του ΑΕΠ και να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, δίνοντας σήμα στις αγορές.
Επιπλέον θετικά για την έξωθεν εικόνα λειτουργούν και το ότι εξήλθε η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία και έγινε και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ και των διμερών από τα κράτη μέλη ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Στα θετικά είναι, βέβαια, ότι η Ελλάδα έχει ένα μακρύ διάστημα “ασφάλειας” για το χρέος, έως και το 2032, χωρίς να έχει κίνδυνο για ένα πιστωτικό γεγονός, αλλά και με δανειακές ανάγκες χαμηλές αφού π.χ. για το 2023 δεν ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Οι ημερομηνίες
Πρώτο σήμα για τις διαθέσεις, πάντως, των αγορών αναμένεται να έρθει από τη Fitch, η οποία στις 14 Ιανουαρίου 2023 είναι προγραμματισμένο να δείξει τις προθέσεις για την πορεία της χώρας και βέβαια την προσέγγιση της επενδυτικής βαθμίδας. Εκεί θα καταφανεί το τι πιστεύει ο διεθνής οίκος για την πορεία της οικονομίας, τις δημοσιονομικές προοπτικές και τη διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους. Ο ίδιος οίκος, σε περίπτωση “αφωνίας” για επενδυτική βαθμίδα τον Ιανουάριο, θα αποφανθεί σχετικά και πάλι στις 9 Ιουνίου και 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει κατατάξει τη χώρα κατηγορία «ΒΒ».
Στη συνέχεια ο καναδικός οίκος DBRS στις 10 Μαρτίου αναμένεται να βγάλει την “ετυμηγορία” του. Ήδη, έχει βάλει τη χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα στην κατηγορία «BB (high)» με «σταθερές προοπτικές». Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ιδαίτερα κομβική είναι η έκθεση της Moody’s στις 17 Μαρτίου, καθώς φέτος, στις αξιολογήσεις δεν έδωσε σήμα ανόδου, έχοντας τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η Ελλάδα έχει άλλη μία ευκαιρία με τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 21 Απριλίου έχει σειρά η Standard & Poor’s και στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη έκθεση της S&P.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr