Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει να εκδώσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ το 2023, ενώ προσβλέπει σε έσοδα 4,2 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, κ.λπ.), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και ανάλωση 2,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.
Το Δημόσιο θα καταβάλει το 2023 7,2 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,7 δισ. ευρώ για τόκους, ενώ θα περιορίσει κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των εντόκων γραμματίων. Οι λοιπές ανάγκες προσδιορίζονται σε 4,5 δισ. ευρώ. Προβλέπει δε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να μειώσει το στοκ των εντόκων γραμματίων. Σήμερα βρίσκεται στα 11,8 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 800 εκατ. ευρώ, καθώς θα διανύουμε το 2023.
Αναφορικά με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, είναι σήμερα στα 30,6 δισ. ευρώ έναντι 37,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ήταν στα 31,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Θεωρείται, ωστόσο, επαρκές για να καλύψει τρία χρόνια τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.
Τέλος, αναλόγως των συνθηκών των αγορών, κατά το νέο έτος θα επιχειρηθεί και έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων «πράσινων» ομολόγων, τα έσοδα των οποίων θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη. Ο Οργανισμός σχεδιάζει να εκδώσει «πράσινο ομόλογο» το 2023, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, να είναι μέσης προς μεγάλης διάρκειας και το μέγεθος της έκδοσης τέτοιο ώστε να είναι «benchmark». Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «τα κεφάλαια από το πράσινο ομόλογο θα είναι πέραν των 7 δισ. ευρώ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr