Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος, τονίζει σε έκθεσή του ότι η Νότια Ευρώπη αν και είχε υπεραπέδωσει έναντι της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την περιόδο της πανδημίας του κορονοϊού, πλέον παρουσιάζει εξασθένιση στην οικονομία.
Ως παράδειγμα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ενώ η Ευρωζώνη έχει σχεδόν επιστρέψει στο επενδυτικό επίπεδο που είχε πριν από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, η Νότια Ευρώπη εξακολουθεί να πλησιάζει και να παραμένει περίπου στο 1% του ΑΕΠ χαμηλότερα από τον δείκτη επενδύσεων προς ΑΕΠ του 2010.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η έλλειψη κεφαλαιακών επενδύσεων συνοδεύτηκε από μια υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Παράλληλα, η επιβράδυνση της οικονομικής δυναμικής εγκυμονεί τον κίνδυνο να επιβραδυνθούν εκ νέου οι επενδύσεις και η συσσώρευση κεφαλαίων.
Προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη
Για να υπάρξει μια διαρκής μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η Νότια Ευρώπη θα πρέπει να κλείσει το επενδυτικό χάσμα με την Ευρωζώνη που διαμορφώνεται στο 2,5% του ΑΕΠ περίπου.
Παράλληλα, η συνεχιζόμενη πολιτική στήριξη για ένα μείγμα πολιτικών με επίκεντρο τις επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη παραμένει ζωτικής σημασίας. Όπως τονίζει ο οίκος, ενώ η Νότια Ευρώπη επωφελείται από τη στήριξη της Ε.Ε να κλείσει το επενδυτικό χάσμα με την υπόλοιπη ήπειρο, την ίδια στιγμή εκτίθεται σε περιορισμένο πολιτικό κίνδυνο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο συνεχιζόμενος κύκλος αυξήσεων επιτοκίων και ο πιο πρόσφατος επιθετικός τόνος της ΕΚΤ δημιουργούν πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιοχής.
Δεδομένου ότι η πίεση των υψηλότερων αποδόσεων τροφοδοτεί αργά αλλά σταθερά το κόστος του χρέους, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη ανάγκη να επιταχύνουν τις επενδύσεις και να εξασφαλίσουν μελλοντική ανάπτυξη, τονίζει η Goldman Sachs.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr