Οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επηρεαστούν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την έκταση και το είδος της στήριξης που θα προσφέρουν οι κυβερνήσεις τους ή τις πηγές καυσίμων που χρησιμοποιεί η χώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια να βρεθούν νέοι τρόποι μείωσης των λογαριασμών ενέργειας, δεδομένου ότι και οι δαπάνες των νοικοκυριών για άλλα είδη αυξάνονται όσο ο πληθωρισμός ανεβαίνει.
Και με τις ηλεκτρονικές συσκευές να καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρισμού, αυτό φαίνεται να είναι καλό σημείο εκκίνησης λέει ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET και μας δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές για να μειώσουμε το λογαριασμό ενέργειας κάνοντας ταυτόχρονα τον πλανήτη μας κάπως πιο πράσινο.
Η εργασία από το σπίτι ανεβάζει το λογαριασμό του ηλεκτρικού
Ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών στα σπίτια μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Υπήρχε κάποια εποχή που υπολογίζαμε μόνο φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και tablet μεταξύ των συσκευών που συνδέονταν στο οικιακό δίκτυο. Τώρα, σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε μια τεράστια γκάμα έξυπνου οικιακού εξοπλισμού, όπως των έξυπνων βοηθών, των έξυπνων τηλεοράσεων και των ασύρματων κουδουνιών πόρτας. Υπολογίζεται ότι το μέσο ευρωπαϊκό σπίτι διαθέτει σήμερα περίπου 17 από αυτές τις συσκευές, ενώ στις ΗΠΑ φτάνουν τις 20.
Δεν είναι μόνο ο αριθμός τους που έχει αυξηθεί. Έχει αυξηθεί και η χρήση τους, λόγω της εφαρμογής του υβριδικού τρόπου εργασίας. Εκεί, δηλαδή, που κάποτε οι υπολογιστές μας ήταν απενεργοποιημένοι το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας γιατί δουλεύαμε από το γραφείο, τώρα επειδή δουλεύουμε από το σπίτι μπορεί να έχουμε τον υπολογιστή, τον φορητό υπολογιστή και την κινητή συσκευή μας συνδεδεμένα αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Και αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε με επιπλέον μέλη του νοικοκυριού τότε το κόστος αρχίζει να αυξάνεται.
Με τον πληθωρισμό να έχει αρχίσει να χτυπάει τα σπίτια και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, οι καταναλωτές σε ορισμένες χώρες καλούνται από τις κυβερνήσεις τους να εξοικονομήσουν ενέργεια όπου είναι δυνατόν, εν μέσω φόβων για διακοπές ρεύματος.
Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας
Πολλά νοικοκυριά θα πάρουν μέτρα όπως βελτίωση της θερμομόνωσης, ενώ ορισμένα μπορεί ακόμη και να επενδύσουν στη δική τους παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ή οικιακών ανεμογεννητριών. Αλλά για τους περισσότερους, το μεγαλύτερο κέρδος θα προκύψει από την προσαρμογή της χρήσης των οικιακών συσκευών.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρονικές συσκευές μας και να εξοικονομήσουμε χρήματα;
Βεβαίως και μπορούμε. Ας δούμε τις 10 πρακτικές συμβουλές που μας δίνει ο ειδικός από την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET:
- Αν ετοιμάζεστε να αγοράσετε νέες συσκευές, αναζητήστε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, ελέγχοντας αν διαθέτουν σήμα Energy Star ή/και καλή βαθμολογία στο σύστημα ενεργειακής σήμανσης της ΕΕ. Εκτιμάται ότι οι υπολογιστές με το σήμα Energy Star καταναλώνουν 30-65% λιγότερη ενέργεια από τα κανονικά μηχανήματα.
- Μόλις ένας φορητός υπολογιστής ή μια κινητή συσκευή φορτιστεί πλήρως, αποσυνδέστε τα από την πρίζα και χρησιμοποιήστε την μπαταρία.
- Χρησιμοποιήστε φορητούς υπολογιστές αντί για επιτραπέζιους, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
- Αποφύγετε τη λειτουργία προφύλαξης οθόνης (screen saver) στις συσκευές, καθώς αυτή μπορεί να καταναλώνει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια.
- Ενεργοποιήστε τη λειτουργία «ύπνου» χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στις συσκευές για να εξασφαλίσετε την απενεργοποίησή τους όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Όποια και αν είναι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την ενεργοποίηση θα είναι τόσο μικρή που θα επισκιαστεί από την εξοικονόμηση που θα πετύχετε εάν οι συγκεκριμένες συσκευές λειτουργούσαν διαρκώς. Η λειτουργία αδρανοποίησης θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.
- Ακόμη και όταν οι συσκευές είναι απενεργοποιημένες, μπορεί να εξακολουθούν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια απλώς και μόνο επειδή είναι συνδεδεμένες στην πρίζα. Αυτή η κατανάλωση θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 5%-10% στους μηνιαίους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Επομένως, αποσυνδέστε όποια συσκευή δε χρησιμοποιείται και θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε περίπου 65 λίρες το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά σε μια πόλη του μεγέθους του Λονδίνου, η ετήσια εξοικονόμηση υπερβαίνει τα 580 εκατομμύρια λίρες.
- Δείτε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προηγμένα πολύπριζα που είναι σχεδιασμένα ώστε να σταματούν να τραβούν ρεύμα όταν δε γίνεται χρήση τους. Το πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτουν επίσης εύχρηστες λειτουργίες, όπως χρονοδιακόπτες και συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας.
- Επιλέξτε τη μικρότερη συσκευή για τη ροή βίντεο, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν. Οι κονσόλες παιχνιδιών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, καταναλώνουν 10 φορές περισσότερη ενέργεια από τα tablet ή τους φορητούς υπολογιστές. Ο εξοπλισμός ροής περιεχομένου με σήμανση Energy Star θα μπορούσε να καταναλώνει 25-30% λιγότερη ενέργεια από τον τυπικό εξοπλισμό.
- Βάλτε την τηλεόρασή σας σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία αμβλύνει τον οπίσθιο φωτισμό και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά ένα τρίτο.
- Χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο μετρητή για να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο πόση ενέργεια καταναλώνετε στο σπίτι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι διάφορες συσκευές επηρεάζουν την κατανάλωση. Τα καλά νέα είναι ότι οι μετρητές καταναλώνουν πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια και θα μπορούσαν τελικά να σας εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα.
Σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και περιβαλλοντικής κρίσης, η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι το μόνο όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι. Θα συμβάλει επίσης στην εθνική ενεργειακή ασφάλεια και θα σώσει τον πλανήτη από επιπλέον εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει όλοι να εργαστούμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr