Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ για την οικονομία για το γ΄ τρίμηνο του 2022, ο μέσος όρος της διαφοράς μεταξύ των ποσοστών «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις πέντε μεταβλητές του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) διευρύνθηκε σε 27,2%, έναντι 13,3% το προηγούμενο, αλλά 64,0% το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Η βελτίωση έναντι του προηγουμένου τριμήνου οφείλεται στην αύξηση της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» εκτιμήσεων για όλες τις μεταβλητές του Δείκτη. Εντονότερη όμως ήταν η τόνωση της αισιοδοξίας για τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Η γενική εικόνα
Ο Γενικός Δείκτης GRe+1 ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο. Ο δείκτης που είναι ο μέσος των δεικτών Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών, διαμορφώθηκε στο 28,3%, έναντι 26,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2022. Παραμένει ωστόσο σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2021 όταν είχε τιμή 58,2%.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής και των δύο υποδεικτών, πολύ περισσότερο όμως του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας, ενώ η βελτίωση του δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών ήταν περιορισμένη.
Παρά τις θετικές εξελίξεις για τα βασικά οικονομικά μεγέθη, εξαιρουμένου πληθωρισμού, ο χαμηλός βαθμός αισιοδοξίας οφείλεται στις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στις αγορές ενέργειας, την άνοδο των επιτοκίων και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία.
Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης
Οι προσδοκίες για τη μεγέθυνση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες σημείωσαν ελαφρά βελτίωση το τρίτο τρίμηνο 2022. Η διαφορά «αισιόδοξων» - «απαισιόδοξων» προβλέψεων διευρύνθηκε στο 9,8% από 5,5%, το προηγούμενο τρίμηνο.
Ωστόσο, το τρίτο τρίμηνο του 2021 η διαφορά ήταν εξαιρετικά μεγαλύτερη, 65,6%. Η μικρή αυτή βελτίωση αντικατοπτρίζει τις ευνοϊκές τρέχουσες εξελίξεις. Φυσικά το χαμηλό επίπεδο αισιοδοξίας οφείλεται, όπως σημείωνε η προηγούμενη έκθεση, στις «ανησυχίες που δημιουργούν προβλέψεις διεθνών οργανισμών και φορέων άσκησης πολιτικής για επιβράδυνση της μεγέθυνσης διεθνώς, η άνοδος των επιτοκίων, οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού και η διεθνής πολιτική συγκυρία».
Ανεργία
Οι προβλέψεις για την ανεργία συνδυάζονται με αυτές για τη μεταβολή του ΑΕΠ. Ωστόσο, η τόνωση της αισιοδοξίας των συμβούλων μάνατζμεντ όσον αφορά τη πορεία της ανεργίας το επόμενο δωδεκάμηνο αυτή ήταν εντονότερη από αυτή του ΑΕΠ. Σε αυτό συντείνει βεβαίως και η καθοδική πορεία της ανεργίας καθ’ όλο το πρώτο ενεάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, η διαφορά των ποσοστών όσων θεωρούν ότι η ανεργία θα μειωθεί και εκείνων που αναμένουν αύξηση διευρύνθηκε από 9,1% στο τέλος του δευτέρου σε 26,2% στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, η διαφορά αυτή είναι πολύ μικρότερη εκείνης του ίδιου τριμήνου του 2021, όταν είχε φθάσει το 63,5%.
Ιδιωτικές επενδύσεις
Η πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων οδήγησε σε ενίσχυση της αισιοδοξίας για την πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Η διαφορά «θετικών» - «αρνητικών» προσδοκιών διευρύνθηκε σε 54,8% έναντι 51,9% το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η τιμή του δείκτη ήταν πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη του τρίτου τριμήνου 2021, που ήταν 81,3%. Επισημαίνεται ότι, για ένα ακόμα τρίμηνο, η πλειονότητα των συμβούλων εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα είναι αυξημένες μετά από ένα έτος. Η παρατήρηση προηγούμενης έρευνας ότι: «Διαφαίνεται ίσως ότι οι προσδοκίες για τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έχουν αποκτήσει μία δυναμική, η οποία είναι σε κάποιο βαθμό ανεξάρτητη από τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ» εξακολουθεί να ισχύει.
Εξαγωγές
Οι πολύ καλές επιδόσεις του εξαγωγικού τομέα και του τουρισμού, οδήγησαν σε βελτίωση της αισιοδοξίας για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατά το επόμενο δωδεκάμηνο. Συγκεκριμένα, η διαφορά «αισιόδοξων» - «απαισιόδοξων» απαντήσεων βελτιώθηκε από 29,6% το δεύτερο σε 40,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Ο δείκτης παραμένει ωστόσο σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του τρίτου τριμήνου του 2021.
Μεταβολές τιμών
Το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε βελτίωση των πληθωριστικών προσδοκιών, παρά τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Το ποσοστό όσων αναμένουν επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των τιμών υπερβαίνει το ποσοστό όσων προβλέπουν επιτάχυνση κατά 4,8%, από -29,6% που ήταν στο τέλος του προηγουμένου τριμήνου.
Δείτε εδώ το Βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ με τα σχετικά διαγράμματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr