Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η συνάντηση ΥΠΟΙΚ- Τραπεζών την Πέμπτη (1/12) ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη διάσταση απόψεων που υπάρχει, ωστόσο, άνοιξε και το δρόμο για μία συμβιβαστική λύση.
Οι προτάσεις
Υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες εξέτασαν την απορρόφηση του 50% της αύξησης στη δόση στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών που προκύπτει από τα υψηλότερα επιτόκια.
Αυτό σημαίνει ότι εάν η δόση κάποιου ήταν 400 ευρώ και ύστερα από τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει φθάσει στα 500, η τράπεζα θα τη μειώσει στα 450 ευρώ. Θα μειώσει δηλαδή κατά 50% την αύξηση που προκύπτει από το αυξημένο επιτόκιο.
Μέ βάση ένα άλλο παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο που είχε πριν τον Ιούλιο του 2022 (όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων) μηναία δόση 560 ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου θα φτάσει στα 640 ευρώ, δηλαδή, θα αυξηθεί κατά 80 ευρώ. Για αυτό το δάνεια εξετάζεται να λάβει επιδότηση 40 ευρώ το μήνα, για 12 μήνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ο αριθμός των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στο μέτρο υπολογίζεται σε 20.000 έως 30.000 νοικοκυριά, που πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν ευάλωτα.
Με βάση πληροφορίες η πρόταση που κατέθεσαν οι τράπεζες έχει χρονική διάρκεια 12 μηνών, αν και το περίγραμμα της συμφωνίας θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.
Πάντως από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ βάζει "στοπ" σε οποιαδήποτε κρατική επιδότηση δόσης, όπως έγινε με το πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τις χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει με κάλυψη του κόστους από τις τράπεζες, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγλες, να αυξήσους τους ωφελούμενους, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικό κόστος.
Βέβαια όλο το πιθανό νέο πλαίσιο στήριξης θα πρέπει να λάβει "πράσινο" φως από τους θεσμούς καθώς πρόσφατες είναι οι αναφορές στην έκθεση αξιολόγησης, μετά το πέρας της εποπτείας, για τον κίνδυνο που έχουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί. Και βέβαια η εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM, ήδη, έχει στο μικροσκόπιο τους ισολογισμούς των τραπεζών του ευρωσυστήματος.