Αξιολόγηση
Στην έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (22/11) η Κομισιόν αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους στη δημοσιονομική πολιτική (μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και του χρέους), στη φορολογική διοίκηση, στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, στις μεταρρυθμίσεις, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρόοδο υλοποίησης του κτηματολογίου και των ιδιωτικοποιήσεων.
Υπάρχουν βέβαι και οι αστερίσκοι που αφορούν κυρίως την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας υγείας με την πλήρη εφαρμογή του προσωπικού γιατρού, τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης, την κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου, καθώς και την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθυστερήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Δόση
Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι η θετική αξιολόγηση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να λάβει το Eurogroup απόφαση για την αποδέσμευση μιας τελικής δόσης των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, δηλαδή της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SNP’s) και της αναβολής πληρωμής του επιτοκιακού πέναλτυ (step up interest) για δάνειο που πήρε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά ακριβού χρέους.
Η δόση αυτή ανέρχεται σε 644 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος από την κατάργηση αυτής της επιτοκιακής προσαύξησης συνεπάγεται κέρδος σε επίπεδο τόκων ύψους 5,2 δισ. ευρώ από το 2023 έως και το 2049.
Στο γενικό σχόλιο τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 7,8%, αλλά η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης και του επακόλουθο πληθωριστικό σοκ.
Προϋπολογισμός
Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υποστηρικτική το 2022, αλλά το 2023 τα μέτρα στήριξης ως κόστος για τον προϋπολογισμό θα περιοριστούν καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών του Covid 19 καταργούνται σταδιακά και το δημοσιονομικό κόστος της μειώνονται τα ενεργειακά μέτρα.
Τονίζεται επίσης ότι από την αρχή του 2022 συνεχίστηκε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται πάντως ότι αν και τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο μέλλον, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, το κόστος χρήματος αυξάνεται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών πιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό.
Σε συνοδευτική έκθεση για την αξιολόγηση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών και ειδικότερα για τις χώρες με υψηλό χρέος η Κομισιόν τονίζει ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας συνάδουν με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που περιέχονται στις Συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.