Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από στελέχη της αγοράς, στον προσδιορισμό των “υπερεσόδων” θα προσμετρούνται και μια σειρά από κόστη που έχουν οι εταιρείες π.χ. απώλειες συστήματος, επισφάλειες, εκπτώσεις κτλ, αλλά και αφαιρούνται τα ποσά που ο κάθε προμηθευτής έχει καταβάλει για πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging). Ωστόσο από την αγορά τονίζεται ότι στην τελική μορφή που θα πάρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καταγραφούν οι τελικές λεπτομέρειες και θα ξεκαθαρίσει το όλο τοπίο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος των εταιρειών του κλάδου προμήθειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ζητήσει τις προηγούμενες μέρες να ληφθεί υπόψη σειρά παραμέτρων κατά την κατάρτιση της νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
« Ο όποιος σχεδιασμός σχετικής ρύθμισης για την έκτακτη φορολόγηση των προμηθευτών ενέργειας είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να βασίζεται στις αυτοτελείς οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, όπου αποτυπώνεται τόσο το συνολικό κόστος που σχετίζεται με τη δραστηριότητα της προμήθειας, όσο και το πραγματικό κόστος προμήθειας που επωμίζεται ο καταναλωτής, σταθμίζοντας εκπτώσεις και άλλες ωφέλειες επί του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει ασφαλώς να συνυπολογίζεται τόσο το κόστος των ασφαλίστρων κινδύνου (risk premium) όσο και τα αποτελέσματα της αντιστάθμισης αυτού (hedging gains/ losses), καθώς και το κόστος για την κάλυψη των ιδιαιτέρως αυξημένων αναγκών χρηματοοικονομικής ρευστότητας κατά την τρέχουσα περίοδο. Στην αξιολόγηση θα πρέπει προφανώς να ληφθούν υπόψη και οι επισφαλείς απαιτήσεις που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την Καθολική Υπηρεσία και οι οποίες εν τέλει αποτελούν ζημία για τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών», ανέφερε ο ΕΣΠΕΝ.
Επισημαίνεται ακόμη ότι «το εύρος και ο βαθμός των διακυμάνσεων των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, σε τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον, καθιστούν αδύνατη την αποφυγή ανισορροπιών μεταξύ των τιμολογίων που προσφέρονται στους καταναλωτές βάσει προβλέψεων, και των τιμών όπως εν τέλει διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά, και οι οποίες δύνανται προφανώς να αποβούν εξίσου επιζήμιες ή επωφελείς για τους συμμετέχοντες, ανάλογα με την πορεία της αγοράς».
Ο ΕΣΠΕΝ αναφέρει τέλος ότι είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι οι διατάξεις του Νόμου 4951/2022 (άρθ. 138) αναφορικά με την τιμολόγηση των τελικών πελατών βάσει προβλεπόμενων τιμών, σε τόσο ευμετάβλητες συνθήκες, εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμολογίων λόγω του πολύ υψηλού ασφάλιστρου (risk premium) που πρέπει να καταβληθεί από τους προμηθευτές στα πλαίσια της αντιστάθμισης του σχετικού κινδύνου μέσω χρηματοπιστωτικών παραγώγων (hedging). Ιδίως οι μακροχρόνιες προβλέψεις, για διάστημα σχεδόν δύο μηνών, δημιουργούν ακόμα υψηλότερο κόστος, εφόσον ο κίνδυνος των margin calls δρα πολλαπλασιαστικά επί των ήδη υψηλών ασφαλίστρων.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την τροπολογία, τα υπερέσοδα θα υπολογίζονται στη βάση μιας «Εύλογης Μέσης Τιμή Λιανικής» που θα καθορίζεται ανά μήνα και θα διαφοροποιείται ανά επίπεδο τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή). Η εύλογη τιμή θα ενσωματώνει το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπτωση (με βασικές συνιστώσες το χονδρεμπορικό κόστος, τις απώλειες συστήματος, το λειτουργικό κόστος και τις αποκλίσεις) στην οποία θα προστίθεται ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, υπολογίζεται η Μέση Τιμή Χρέωσης ανά μήνα εξέτασης, ως η μεσοσταθμική τιμή χρέωσης επί των τιμολογίων που παρέχονται από τον κάθε προμηθευτή, στη βάση των καταναλώσεων ανά τιμολόγιο, χωρίς να υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις. . Για τον υπολογισμό της Μέσης Τιμής Χρέωσης θα μπορούν να συνυπολογίζονται και τα σταθερά τιμολόγια, καθώς και οι εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές.
Τα υπερέσοδα ανά μήνα για κάθε προμηθευτή υπολογίζονται ως το γινόμενο της διαφοράς της Μέσης Τιμής Χρέωσης και της αντίστοιχης Εύλογης Μέσης Τιμής Λιανικής, επί την ποσότητα της προμηθευόμενης ανά μήνα ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αφαιρούνται τα ποσά που ο κάθε προμηθευτής έχει καταβάλει για πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging). Εφόσον τα υπερέσοδα που προκύπτουν ανά μήνα από την φόρμουλα αυτή έχουν θετική τιμή, τότε «σχηματίζουν» την έκτακτη εισφορά. Αν η τιμή είναι αρνητική, τότε η εισφορά για το μήνα αυτό λογίζεται ως μηδενική και ποσό απομειώνει την έκτακτη εισφορά των επόμενων μηνών.
Προβλέπεται επίσης η επιβολή προσωρινού ποσού εισφοράς αν κατά τον χρόνο υπολογισμού, οι μετρήσεις ορισμένων καταναλώσεων δεν είναι διαθέσιμες. Τα έσοδα αποδίδονται στον ΔΑΠΕΕΠ (ως Διαχειριστή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης), στον οποίο δίνεται και η δυνατότητα να προβαίνει σε συμψηφισμούς αν εκκρεμούν αιτήματα πληρωμής από το ΤΕΜ προς τους προμηθευτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr