Η δημοσκοπική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο και απεικονίζει το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη δεδομένου ότι και ο πληθωρισμός βρίσκεται κατά μέσο όρο πάνω από το 10%.
Η κεντρική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών, που σημειώθηκαν στο τέλος της κρίσης της Covid και ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αποδυναμώσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
H έρευνα του SPF(ΜΚΟ ενάντια στη φτώχεια και τις διακρίσεις) που παρουσιάζεται στην Le Tribune, αναφέρει ότι το 70% των Ιταλών, το 68% των Ελλήνων και το 63% των Γάλλων θεωρούν υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν στο άμεσο μέλλον σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Ποιοι παράγοντες κρύβονται πίσω από την ανασφάλεια
Σύμφωνα με τους 6.000 Ευρωπαίους που ερωτήθηκαν, «η αύξηση των τιμών» είναι ο παράγοντας που «εξηγεί καλύτερα τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, πολύ πιο πάνω από τους φόρους και τη μείωση του εισοδήματος που συνδέεται με τη δραστηριότητά τους».
Για το 55% των ερωτηθέντων, αυτός ο κίνδυνος είναι είτε «μάλλον σημαντικός», είτε «πολύ σημαντικός»
Επισημαίνεται πως το 62% των ερωτηθέντων Γάλλων δηλώνει ότι πρόσφατα περιόρισε τις μετακινήσεις του, ενώ το 50% των Γάλλων ότι μείωσε την θέρμανση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr