Να σημειωθεί ότι η συμφωνία βοήθησε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στον «απεγκλωβισμό» 20 εκατ. τόνων παγιδευμένων σιτηρών στα σιλό κοντά στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από την 1η Αυγούστου ως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, διοχετεύθηκαν μέσω Τουρκίας περίπου 9,3 εκατ. σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου στη διεθνή αγορά.
Απότοκο της κίνησης αυτής ήταν η πτώση της τιμής που τώρα κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα - ρεκόρ του περασμένου Μαΐου, ωστόσο παραμένουν σχεδόν 16% υψηλότερες από πέρσι, εμφανίζοντας τάσεις ανόδου. Όπως σημειώνει η ειδική μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, οι ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση του Ρωσοουκρανικού πολέμου, με φόντο τη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές στα σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι), παρά τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα και τον περιορισμό των αμερικανικών εξαγωγών, λόγω του ακριβού δολαρίου.
Πάντως με «καύσιμο» την ενέργεια έχει ξεκινήσει ένας κύκλος ανατιμήσεων τόσο στα άλευρα ή και τα τρόφιμα που ενδεχομένως να ενταθούν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Στο φόντο αυτό στο «καλάθι του νοικοκυριού» προσβλέπει η κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθούν κάπως καλύτερες συνθήκες στην αγορά για τους καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν συνεχή κύματα ακρίβειας. Ήδη στα τρόφιμα ο πληθωρισμός «τρέχει» με 13,5%, κατά μια και μισή ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από τον μέσο όρο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθιστώντας την καθημερινότητα ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφονται αυξήσεις που φτάνουν το 18,4% σε ψωμί και δημητριακά, 17,6% σε κρέατα (γενικά), 4,2% σε ψάρια (γενικά), 23,3% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 17% σε έλαια και λίπη, 8,7% σε λαχανικά (γενικά), 6,2% σε ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά παγωτά, 12,6 σε λοιπά τρόφιμα, 14,3 σε καφέ-κακάο-τσάι, 4,7% σε μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Το «καλάθι του νοικοκυριού», που ξεκινά την Τετάρτη, πάντως, με βάση την κυβέρνηση ουσιαστικά θα προσφέρει κυρίως στην ενημέρωση των καταναλωτών και στην ένταση του ανταγωνισμό αλλά κι έτσι θα «φρενάρει» τις επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό, τουλάχιστον σε κάποια βασικά είδη διατροφής.
Βέβαια εκφράζονται από την αγορά προβληματισμοί για το πόσο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος καθώς ένα μεγάλο μέσον προϊόντων είναι εκτός.
Άλλωστε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη γνωμοδότησή της, είπε ότι είναι κρίσιμο το πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα προϊόντα, που θα βρίσκονται εκτός «καλαθιού». Σε κάθε περίπτωση, η εναλλαγή των προϊόντων ανά εβδομάδα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους ίδιους τους καταναλωτές να παρακολουθούν τιμές - διακυμάνσεις και γι’ αυτό η παρουσία των ελεγκτικών Αρχών είναι «κλειδί».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr