Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία που κατέθεσε σήμερα (26/10) το υπουργείο Ανάπτυξης, υπόχρεες συμμετοχής στο καλάθι του νοικοκυριού είναι «οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market) των οποίων συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου.
«Ειδικότερα, οι υπόχρεοι παρ. 1 εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορό μέσο, ιδίως λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους» διευκρινίζεται στην τροπολογία.
Ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών
Στην τροπολογία τονίζεται επίσης, ότι ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας.
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Παράλληλα, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα με την τροπολογία στο «καλάθι του νοικοκυριού» να ενταχθούν και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους βασικούς υπόχρεους. «Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι λήξη ισχύος του, και ελέγχονται, κατά προτεραιότητα».
Στην τροπολογία προβλέπεται, ακόμα, ότι η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής του πλήρους καταλόγου.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των προϊόντων του καλαθιού θα παραμείνει ως έχει διαρρεύσει αν και εξετάζεται να ενταχθούν σε αυτά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα όσπρια. Εφόσον συμβεί αυτό, οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως θα βγουν απ’ τη λίστα τα αναψυκτικά και το εμφιαλωμένο νερό, προϊόντα που λόγω του υψηλού ανταγωνισμού και των εκτεταμένων προσφορών έχουν ανατιμηθεί σε μικρότερο βαθμό.
Σχετικά με τη λίστα των προϊόντων, στόχος του υπ. Ανάπτυξης είναι να είναι εφικτή με απλές διαδικασίες (πχ με υπουργικές αποφάσεις) η τυχόν τροποποίηση της στο μέλλον. Κάτι που θα βοηθήσει κυρίως σε περιόδους εποχικότητας (πχ γιορτές Χριστουγέννων, Κούλουμα κοκ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr