Το ίδιο, όμως, φαίνεται ότι ισχύει και για τράπεζες, funds και servicers, αφού η κυβέρνηση, δια στόματος Χρήστου Σταϊκούρα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (τα funds των κόκκινων δανείων) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και σε πλειστηριασμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών τους ζήτησε να προχωρήσουν γρηγορότερα το θέμα της ρύθμισης των δανείων, κατηγορώντας τους ότι, ειδικά στο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού, «δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις».
Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε, αφού το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις για τη μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Εφεξής, σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου, το ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων μειώνεται:
(α) κατά 75bps και διαμορφώνεται σε 2,50% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, από 3,25% που ήταν έως τώρα, και
(β) κατά 150bps και διαμορφώνεται σε 3% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια, από 4,5% που ήταν έως τώρα.
Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Υπενθυμίζουμε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει αυτοματοποιημένες λύσεις που αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και στεγαστικά, καταναλωτικά ή επιχειρηματικά δάνεια.
Εάν κάποιος χρωστάει σε παραπάνω από έναν πιστωτή, είτε Δημόσιο είτε τράπεζα και οι οφειλές του ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, μπορεί να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό - που προσφέρει σημαντική διαγραφή οφειλών και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι αυτοματοποιημένο, με τους οφειλέτες να παίρνουν μία συνολική λύση, η οποία λαμβάνει υπόψη την συνολική περιουσία του δανειολήπτη και τα εισοδήματά του, δίνοντας μία μηνιαία ρύθμιση προς όλους του πιστωτές, στην οποία θα μπορούν να ανταπεξέρχονται.
Το μέσο ποσοστό διαγραφής για το Δημόσιο είναι γύρω στο 16% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 17 έτη.
Αισιόδοξα μηνύματα και… γκάζια για το μέλλον
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει προς την πλήρη εφαρμογή του μέτρου και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για ευθύνη όλων απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Ήδη το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει σημαντική βελτίωση, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παραθέσει ο κ. Σταϊκούρας, τράπεζες και servicers τους μήνες Μάιο-Ιούνιο και Ιούλιο ενέκριναν το 20% των προτεινόμενων ρυθμίσεων και τον Αύγουστο αυτό έγινε 78% και τον Σεπτέμβριο 64%. Συνολικά, όπως είπε, το 70% των ρυθμίσεων έγινε το τελευταίο τρίμηνο.
Τον προηγούμενο μήνα, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, δήλωσε ότι στόχος είναι τους επόμενους 5-6 μήνες να φτάσουμε το 1 δισ. των δανείων με συμβιβασμό, καθώς μέχρι τότε σε κάποια ρύθμιση ήταν το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με την ενεργειακή κρίση, όμως, να επιμένει και να απειλεί, ο φόβος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων ελλοχεύει και για αυτό η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, πιέζοντας τράπεζες, funds και servicers να συμβαδίσουν.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr