Αυτό αναφέρει αρχικά η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2023, ενώ στη συνέχεια προσθέτει:
«Με την επιφύλαξη ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και την εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, εμπεριέχουν ένα βαθμό ρίσκου, ως προς το ύψος των προβλέψεων του κόστους των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εξαιτίας του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, το συγκεκριμένο προσχέδιο μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα χρηστής και υπεύθυνης διαχείρισης, τόσο προς τις αγορές όσο και προς την ελληνική κοινωνία.
Πρώτον, γιατί παρά το ότι είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, διατηρείται η έμφαση στη δημοσιονομική ισορροπία, με τους στόχους που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας να αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ για το 2022 και σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Μετά δε την έξοδο από την αυξημένη εποπτεία, η προσήλωση στον στόχο απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να παραμείνει σταθερή και αμετακίνητη.
Δεύτερον, γιατί στο θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2023, έχουν ενσωματωθεί όλα τα μέτρα στήριξης της κοινωνικής συνοχής που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Τρίτον, γιατί το 2023 προβλέπεται να διατεθούν πόροι ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι πόροι αυτοί λειτουργούν ως ανάχωμα, ώστε η χώρα να μην εισέλθει σε ύφεση τη χρονιά που έρχεται, κίνδυνος που είναι ήδη ορατός για τις περισσότερες οικονομίες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, αναμένεται να χρηματοδοτήσουν σημαντικά έργα υποδομής και ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιοποίηση ΜμΕ, οι μεταφορές, logistics, η φαρμακοβιομηχανία, ο τουρισμός κ.ά., συμβάλλοντας στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.
Το ΕΒΕΑ, το οποίο εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, χαιρετίζει επίσης την ενσωμάτωση μιας σειράς προτάσεων που έχει διατυπώσει προς την Πολιτεία, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και την ενδυνάμωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- H στήριξη των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που έχουν ως στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.
- Τα στοχευμένα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Τα πράσινα και έξυπνα βιομηχανικά πάρκα.
- Τα κίνητρα και εργαλεία για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες.
- Η διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
- Η κατάργηση της καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Η διατήρηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους, έως τον Ιούνιο 2023.
- Η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, ως τον Ιούνιο 2023.
- Η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, σε γυμναστήρια και σχολές χορού, στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο 2023.
- Η παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές.
Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και – αναπόφευκτα – και για την Ελλάδα, το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η πλειοδοσία παροχών. Έχουμε, αντίθετα, ανάγκη από ένα δημιουργικό ανταγωνισμό προτάσεων για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, που θα μας επιτρέψουν να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις και να επιταχύνουμε τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, περνώντας από μια οικονομία κατανάλωσης και υψηλού δημοσίου χρέους σε μια οικονομία παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι, σε μια περίοδο όπου η δυσπραγία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών τροφοδοτούν κοινωνικές εντάσεις και δημιουργούν κινδύνους για τις δημοκρατίες μας, η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει με περισσότερη αλληλεγγύη και σύμπνοια. Μονομερείς εθνικές επιλογές υπονομεύουν στην πράξη το δίκαιο ανταγωνισμό εντός της ενιαίας αγοράς και αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Η μόνη πραγματικά συνεκτική ευρωπαϊκή επιλογή, είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή της ενέργειας και ο κοινός δανεισμός των 27 χωρών – μελών, για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης, που απειλεί να βυθίσει τις οικονομίες της Ευρώπης στην ύφεση και να υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr