Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι «αυτή είναι απόδειξη του θετικού προσήμου στην απασχόληση. Με τη μεταρρύθμιση δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να έχουν τον έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους . Με την εφαρμογή ο ασφαλισμένος μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία του ατομικού τους κουμπαρά, δηλαδή των συσσωρευμένων εισφορών των αποδόσεων, των αποταμιεύσεων και του κόστους διαχείρισης. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου της κοινωνικής ασφάλισης. Μέσω του ταμείου ανάκαμψης θα αντικαταστήσουμε μετά από 20 χρόνια το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και θα προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ».
Διαθέσιμη σήμερα μόνο για τους μη μισθωτούς η εφαρμογή
Η εφαρμογή MyTEKA, σήμερα είναι διαθέσιμη μόνο για τους μη μισθωτούς. Έως το τέλος του έτους το εργαλείο θα διατεθεί και στους μισθωτούς ενώ την άνοιξη , η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για τα κινητά τηλέφωνα.
Ο χρήστης μπορεί να μπει στην εφαρμογή από την ιστοσελίδα του ΤΕΚΑ με τους κωδικούς του taxisnet και να ταυτοποιηθεί συμπληρώνοντας το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Το επόμενο διάστημα έχει προβλεφθεί και Live σύνδεση για την ενημέρωση του ασφαλισμένου.
Στην πρώτη σελίδα ο ασφαλισμένος μπορεί να δει τις συσσωρευμένες εισφορές που είναι εγγυημένες από το ελληνικό δημόσιο, να ενημερωθεί για τις οφειλές το επενδυτικό πλάνο, τις αποδόσεις καθώς και τις παροχές που θα λάβει στο μέλλον.
Με μια ματιά ο ασφαλισμένος ενημερώνεται για:
- Το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ίδιος ή/και ο εργοδότης του
- Το κέρδος από τις αποδόσεις των επενδύσεών του
- Το ιστορικό εισφορών
- Την κίνηση λογαριασμού
Η γενική γραμματέας ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στο σύστημα εμφανίζονται 102.000 εργαζόμενοι και 42.000 εργοδότες. Στόχος είναι μέχρι το 2050 το συσσωρευμένο κεφάλαιο του ταμείου να έχει φτάσει τα 56 δις.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι «με το myTEKA η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ασφάλισης και, ειδικότερα, ενός κομβικού τομέα, της επικουρικής ασφάλισης των νέων».
«Σήμερα υλοποιούμε αυτό που πριν από λίγα χρόνια φαινόταν πολύ μακρινό: κάθε νέα και κάθε νέος να μπορεί άμεσα και σε πραγματικό χρόνο να έχει πλήρη εικόνα της επικουρικής του ασφάλισης. Το myTEKA είναι ήδη προσβάσιμο από το gov.gr και από την άνοιξη του 2023 θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, λειτουργώντας ως εργαλείο διαφάνειας και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς τον ασφαλιστικό φορέα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε αρωγοί της τεράστιας δουλειάς που γίνεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Καθημερινά, με κάθε νέα πρωτοβουλία που υλοποιούμε, εφαρμόζουμε στο πεδίο αυτό που ισχύει παντού: ότι δηλαδή το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης είναι ψηφιακό».
Ο υφυπουργός εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι «η λειτουργία του νέου ταμείου θα μειώσει τον ασφαλιστικό κίνδυνο ,θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των νέων στην κοινωνική ασφάλιση. Το ταμείο λειτουργεί με βάση τις καλές πρακτικές και τη διαφανή ενημέρωση με ενδεικτικό παράδειγμα το My που TEKA κτίζεται κυρίως για την ενημέρωση».
Το ΤΕΚΑ παρέχει κρατική επικουρική σύνταξη στους νεοεισερχόμενους, από 1.1.2022, στην αγορά εργασίας, με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση.
Μάλιστα από 1.1.2023 έως 31.12.2023 οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ με ηλικία κάτω των 35 ετών (γεννημένοι από 1.1.1987 και εφεξής) μπορούν προαιρετικά να επιλέξουν αλλαγή ταμείου επικουρικής ασφάλισης και να μεταβούν στο ΤΕΚΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr