«Από τα υπόλοιπα ποσά, 500 εκατ. ευρώ είναι περίπου το επίδομα Δεκεμβρίου για ευάλωτους συμπολίτες μας, 300 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης, 140 εκατ. ευρώ η αύξηση των δικαιούχων του "Εξοικονομώ", 149 εκατ. ευρώ η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα κονδύλια, που αφορούν στις υπόλοιπες δράσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ο στόχος, για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 παραμένει.
«Όπως παραμένει και η πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης για φέτος, φτάνοντας σε επίπεδα κάτω του 2019 (που ήταν με τα σημερινά δεδομένα στο 180,7% του ΑΕΠ)» συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά και στην υψηλή ανάπτυξη. «Το ονομαστικό ΑΕΠ, φέτος, υπολογίζουμε ότι, αντί για 197 δισ. ευρώ, που υπήρχε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν 4-5 μήνες, θα πάει τελικά, στα 205 δισ. ευρώ Και για το μέλλον οι προοπτικές είναι θετικές. Παρά το γεγονός ότι θα περάσουμε αυτή την ενεργειακή κρίση για τους επόμενους, αρκετούς μήνες -δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει- είναι θετική η προοπτική. Το 2019 είχαμε αυτό το χρέος, χωρίς να έχουμε μπροστά μας την προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης. Τώρα, έχουμε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι μπροστά μας, να πρόκειται να μπει στην οικονομία τα επόμενα χρόνια, με όλο και ταχύτερες απορροφήσεις. Αυτό προφανώς θα επηρεάσει, θετικά, όλες τις οικονομικές μεταβλητές, μεταξύ των οποίων και το δημόσιο χρέος και το ρυθμό ανάπτυξης», σημείωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Μισθολογικά Δημοσίου
Σε σχέση με τα μισθολογικά του Δημοσίου, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ. Υ, αφορούν, κατά ένα μέρος, αύξηση του βασικού μισθού κατά 5%, την αύξηση του επιδόματος της νοσοκομειακής απασχόλησης κατά 120 ευρώ και την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.
«Εδώ, είναι σημαντικό ότι το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης δεν θα συγχωνευτεί με την προσωπική διαφορά, δηλαδή όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα δουν την αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης. Μιλάμε για 20.000 γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και η μεσοσταθμική αύξηση – όπως προαναφέρθηκε – είναι 10%, περίπου 200-300 ευρώ και αυτό μας κοστίζει 53 εκατ. Ευρώ» ανέφερε.
Το ρίσκο
«Στο δημοσιονομικό μας σχεδιασμό, έτσι όπως είναι αυτή η περίοδος της ακραίας αβεβαιότητας, ακολουθούμε δύο αρχές» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης που τόνισε ότι υπάρχει υψηλός δείκτης αβεβαιότητας. «Θυμίζω ότι το φυσικό αέριο, πριν από 10 ημέρες, ήταν στα 340 ευρώ η μεγαβατώρα. Σήμερα, είναι στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα. Μπορεί, σε 10 ημέρες να είναι στα 250 ή στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα νούμερα είναι τεράστια. Έχουν σοβαρή επίπτωση ακόμη και στο ίδιο το ΑΕΠ της χώρας, 100 ευρώ η μεγαβατώρα επηρεάζει κατά 7 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή αλλάζουν, στην ουσία, το μακροοικονομικό σχεδιασμό. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνουμε αποφάσεις -όσο υπάρχει αυτή η ακραία αβεβαιότητα- διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευελιξία της πολιτικής» τόνισε.
«Η δεύτερη αρχή που ακολουθούμε είναι ότι κάνουμε ένα συντηρητικό σχεδιασμό, δηλαδή διαλέγουμε το δυσμενέστερο, ρεαλιστικό σενάριο και δεν κάνουμε αισιόδοξες ή υπεραισιόδοξες προβλέψεις, διότι σε περίπτωση ανατροπής τους, κινδυνεύουμε με εκτροχιασμό. Αντίθετα, σε περίπτωση που έχουμε θετικότερες εξελίξεις – όπως είχαμε με την ανάπτυξη – τότε μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις, προσθέτοντας πόρους, που χρειάζεται η κοινωνία – εκεί που τους χρειάζεται η κοινωνία» συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr