Πιο συγκριμένα, ο υπουργός τόνισε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ μία σειρά από θετικούς δείκτες που αφορούν και πάλι την πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι «οι ξένες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν φτάσει στο 86% του 21 και αυτό σημαίνει θέσεις απασχόλησης, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουν φτάσει στο 70% όλου του 21 και αυτό σημαίνει αντοχές στις επιχειρήσεις. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έχουν φτάσει στο πρώτο εξάμηνο στο 95% του 19, η ανεργία συρρικνώνεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 10 άρα νέα εισόδημα, οι επιχειρήσεις έχουν τζίρους 32% από το πρώτο εξάμηνο του 19, οι καταθέσεις αυξάνουν κάθε μήνα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν μέχρι τα μέσα Αυγούστου 24% πάνω από το περσινό καλοκαίρι».
Δημοσιονομικός χώρος
Στη συνέχεια, ο υπουργός διευκρίνισε ότι κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος σε δύο τρεις εβδομάδες από σήμερα και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η τιμή του φυσικού αερίου μελλοντικά.
Εάν η πολιτεία χρειαστεί να βοηθήσει στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, πολλά από τα σενάρια στήριξης δεν υφίστανται γιατί δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα». «Όσο συνεπώς αυξάνει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και η πολιτεία πρέπει να επιδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για άλλα μέτρα. Πρέπει να δούμε την κατάσταση με σύνεση και σωφροσύνη, αξιοποιούμε κάθε φορά τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει και τον Σεπτέμβριο θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί με οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Αναμένουμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, φαίνεται ότι μπορεί να είμαστε καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε επίσης καλή εικόνα εκτέλεσης προϋπολογισμού το καλοκαίρι, άρα θα δούμε τον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται για φέτος αλλά και για του χρόνου. Με βάση αυτό και τις τελευταίες εκτιμήσεις για το ενεργειακό κόστος του τελευταίου τριμήνου με σημαντικό άγνωστο παράγοντα την τιμή του φυσικού αερίου θα δούμε που θα κατευθύνουμε τον δημοσιονομικό χώρο επ’ ωφελεία της κοινωνίας».
Συνταξιούχοι
Ερωτηθείς εάν από τον δημοσιονομικό χώρο θα εξαρτηθεί και η αύξηση των συντάξεων ο κ. Σταικούρας είπε ότι «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος είναι για να επιστρέψει στην κοινωνία στην τρέχουσα συγκυρία , άρα με μέτρα τα οποία θα είναι στήριξης, θα το πω στα αγγλικά one of, δηλαδή μία φορά θα αποδοθούν δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, και υπάρχουν και μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία με μόνιμα χαρακτηριστικά όταν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δημιουργείται μόνιμος χώρος εξαιτίας της ανάπτυξης. Συνεπώς περιλαμβάνεται η μόνιμη αύξηση της σύνταξης, και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
«Άρα οι συνταξιούχοι θα έχουν διπλή παρέμβαση μέχρι το 2023 και επειδή μπορεί να υπάρξουν άγνωστοι παράγοντες το 2023, όπως για παράδειγμα να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να παρατείνουμε και μέσα στο 23, το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση , στις μεταφορές και σε μια σειρά από άλλα περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχουν στοιχεία που ακόμα εκτιμώνται , συνεκτιμώνται και προτεραιοποιούνται ανάλογα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός».
Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα
Αναφορικά με τους οίκους αξιολόγησης και την ανησυχία που εκφράζουν για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού που θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση και ενδεχομένως καθυστέρηση από τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, ο υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά πεδία ανησυχίας, έχουμε υψηλό αλλά βιώσιμο χρέος, πρωτογενές έλλειμμα αν και έχουμε δημοσιονομικές παρεμβάσεις με ορθολογικό τρόπο. Είμαστε εκτός ενισχυμένης εποπτείας αλλά δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα, η νομισματική πολιτική αλλάζει και γίνεται πιο συσταλτική, άρα το κόστος δανεισμού για κράτος επιχειρήσεις αυξάνεται. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα».
Πρόσθεσε ότι «προφανώς και υπάρχουν προκλήσεις, όπως η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, με αύξηση του κόστους δανεισμού και το γεγονός που πολύ σωστά αναδείξατε, εγώ θα σας το θέσω με διαφορετικό τρόπο, ότι ακόμα και φέτος η Ελλάδα όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα. Άρα θα πρέπει να ισορροπήσουμε γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι το 23 θα έχουν δημοσιονομική ισορροπία. Η κυβέρνηση σε αυτή την κρίση λειτουργεί λελογισμένα , με σύνεση αλλά και αποφασιστικά.
Το πρώτο κομμάτι είναι αυτό που αναδείξαμε, βοηθάμε την κοινωνία μέχρι εκεί που μπορούμε και αντέχουν τα δημόσια οικονομικά. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε θέσει σε ισχύ νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως είναι ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή. Δηλαδή, όταν μου είπατε προηγουμένως, ότι τον Ιούλιο, μου είπατε για τον Σεπτέμβριο, τον Αύγουστο ήταν 1,1 δις η επιδότηση, ο προϋπολογισμός έβαλε 250. Τώρα είναι 1,9, ο προϋπολογισμός βάζει γύρω στα 700 με 800 εκατομμύρια. Τα άλλα έσοδα, η άλλη ενίσχυση, η άλλη επιδότηση προέρχεται από τους παραπαρόχους. Παρέχεται δηλαδή από τους ίδιες εταιρίες παραγωγής ενέργειας οι οποίες πληρώνουν», εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι προφανώς και υπάρχουν προκλήσεις. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταξύ άλλων, υπάρχει και μια μεγάλη πρόκληση η οποία είναι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, με αύξηση του κόστους δανεισμού και το γεγονός που πολύ σωστά αναδείξατε, εγώ θα σας το θέσω με διαφορετικό τρόπο, ότι ακόμα και φέτος η Ελλάδα όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα. Τι σημαίνει αυτό ; Ότι οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα. Άρα θα πρέπει να ισορροπήσουμε γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι το 23 θα έχουν δημοσιονομική ισορροπία. Η κυβέρνηση σε αυτή την κρίση λειτουργεί λελογισμένα, με σύνεση αλλά και αποφασιστικά», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr