Άλλωστε, μέχρι το τέλος του έτους απομένουν ορισμένες κρίσιμες αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης περιμένει με αγωνία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ως «εθνικό στόχο» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
«Υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος εθνικός στόχος, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μετά τις 11 αναβαθμίσεις που είχαμε την τελευταία τριετία και αποκτούμε περισσότερους βαθμούς ευελιξίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής», τόνισε συγκεκριμένα.
Η επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση για την Ελλάδα αναμένεται στις 16 Σεπτεμβρίου από τον οίκο Moody’s, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελληνικών reviews και η DBRS.
Η Fitch ακολουθεί στις 7 Οκτωβρίου με μία κρίσιμη αξιολόγηση που μπορεί να κρίνει πολλά σχετικά με το πότε θα καταφέρει η χώρα μας να ανακτήσει έπειτα από μία και πλέον δεκαετία την επενδυτική βαθμίδα.
Τα «ραντεβού» της Αθήνας με τους οίκους αξιολόγησης το 2022 ολοκληρώνονται στις 21 Οκτωβρίου, με τους αναλυτές της S&P Global Ratings να παίρνουν το λόγο. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος οίκος αξιολογεί την Ελλάδα μόλις ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.
Όσο χαμηλότερα βρίσκεται ένα κράτος στις βαθμίδες αξιολόγησης, τόσο μεγαλύτερος θεωρείται ότι είναι ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να αυξάνεται.
Για την Ελλάδα λοιπόν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ζήτημα επιβίωσης. Ήδη έχει χαθεί χρόνος, με την ΕΚΤ να δίνει στη χώρα μας «τεχνητές αναπνοές», αλλά ο στόχος του 2023 δεν πρέπει να χαθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr