Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε απορρίψει τις προσφυγές της Γερμανίας και της Δανίας και επικύρωσε απόφαση που είχε παρθεί τον Οκτώβρη του 2002 η οποία επέτρεπε την παραγωγή της φέτας μόνον εντός Ελλάδας.
Το ερώτημα που τώρα δημιουργείται είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει τώρα να καλύψει την σημαντική ζήτηση φέτας στην Ευρώπη με δεδομένο ότι η εγχώρια παραγωγή φτάνει δεν φτάνει για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη η συνολική ζήτηση λευκών τυριών αγγίζει τους 600.000 τόνους και αυξάνεται σταθερά.
Ενα εξίσου σημαντικό ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα τόσο της Κοινότητας όσο και του ελληνικού κράτους διαθέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για άμεσους και ταχύτατους ελέγχους της αγοράς και εν συνεχεία τη δυνατότητα υψηλών κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Βεβαίως στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί, ότι ήδη υπάρχουν περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν φέτα για ευρωπαϊκές γαλακτοβιομηχανίες φασόν, οι οποίες τοποθετούν πάνω την δική τους επωνυμία. Επιχειρηματική οδό που από τη μία είναι καθόλα νόμιμη από την άλλη όμως δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για την τιμή της φέτας για τη νέα χρονιά δεν είναι αισιόδοξες εξαιτίας αφενός του ακριβού κοστολογίου και αφετέρου της μείωσης των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr