Έτσι στο δημοσιονομικό ζύγι έχουν μπει οι αυξήσεις στις συντάξεις, που αφορούν μια “κρίσιμη” για την έκβαση της πολιτικής μάχης κοινωνική ομάδα αλλά και οι κατώτατοι μισθοί που αφορούν κύρια μια ομάδα όπου η Ν.Δ. έχει μειωμένη απήχηση.
Με βάση, έτσι, πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, περίπου 1,2 εως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη από την 1/1/2023. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορα ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.
“Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού”, είχε δηλώσει προ ημερών στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι το ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Άλλωστε όπως προβλέπει ο Νόμος 4670/2020 για το ξεπάγωμα των συντάξεων “το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή”.
Με το ΑΕΠ να κινείται ανοδικά και με την εκτίμηση να “κάθεται” στο 3,1%, τον πληθωρισμό να καλπάζει και να είναι ήδη στο 11,6% και με τις προβλέψεις για τα μέσα ετήσια ποσοστά να παραπέμπουν στο επίπεδο του 6% προφανές είναι ότι η αύξηση για τις συντάξεις τοποθετείται κοντά στο 5%. Βέβαια εάν συνεχιστεί η πληθωριστική κούρσα είναι πρόδηλο ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα κλείσει ψηλότερα κάτι που, βέβαια, θα συμπαρασύρει και τις αυξήσεις στις συντάξεις.
Οι μισθοί
Παράλληλα και στο μέτωπο των μισθών γίνεται η προσπάθεια για να επισπευσθούν οι ανακοινώσεις. ώστε να δοθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του 2023 προσθέτοντας ανάσα πολιτική στην κυβέρνηση, εάν επιλέξει εκλογές τότε να πάει σε εκλογές, αλλά και στους εργαζόμενους.
Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές “παραπέμπουν” στο παράδειγμα της Ρόδου, όπου αυξήσεις στους μισθούς 9% από την 1η Σεπτεμβρίου προβλέπει νέα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Η νέα ΣΣΕ έχει 3ετή διάρκεια, καλύπτοντας έως το 2025 τον κλάδο και προβλέπει αύξηση 9% στους μισθούς από 1.9.2022, 3% από 1 Ιουνίου 2024 και 1% από 1 Ιουνίου 2025.
Με βάση, δε, την πορεία των ρυθμών ανάπτυξης- πληθωρισμού εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι περίπου στο 5,5%, δηλαδή, ι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 752 ευρώ από τα 650 περίπου που ήταν το 2019 και βέβαια τα 586 ευρώ του “υποκατώτατου” για τη νέα γενιά, που ήταν τον 2012.
Ουσιαστικά με βάση το σενάριο αυξήσεων οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
-
Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ)
-
Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
-
Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
-
Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ).
Μια τέτοια κίνηση αυξησεων συμπαρασύρει και τα επιδόματα ανεργίας που θα δουν άνοδο σε μηνιαία βάση από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ. Βέβαια ζητούμενο μέσα από αυτή τη διαδικασία προσαρμογών στους μισθούς είναι και η διατήρηση των αντοχών των ΜμΕ αλλά και βέβαια η διαχείριση του πληθωρισμού.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr