Πιο συγκεκριμένα, στις επαφές της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και των τραπεζών και των servicers, που εξετάζονται τα ποσοστά απόρριψης των ρυθμίσεων που βγάζει ο «αλγόριθμος» του Εξωδικαστικού έχει τεθεί η δυνατότητα να μπορεί ο μεγαλύτερος (leader) πιστωτής, αντί απλώς να απορρίπτει την πρόταση ρύθμισης να μπορεί να καταθέτει αντιπρόταση η οποία δεν θα επιδεινώνει τη θέση των υπόλοιπων πιστωτών, με βάσει και την πιστωτική πολιτική τους, και φυσικά να είναι βιώσιμη για τον οφειλέτη. Μέσα από την πρόταση αυτή, εαν π.χ. μέσα από την ψηφιακή επεξεργασία του Εξωδικαστικού προκύψει αλγόριθμος με «κούρεμα» της οφειλής κατά 40%, να δίνεται οι δυνατότητα στους πιστωτές να καταθέτουν αντιπρόταση με μια σειρά εναλλακτικών, όπως κατάθεση προκαταβολής 10% της υπολειπόμενης οφειλής ή μικρότερο «κούρεμα».
Επίσης, εξετάζεται μια λύση για τα ρυθμισμένα ενήμερα δάνεια, που εφόσον κάποιος έχει, αλλά παράλληλα διαθέτει και άλλες “κόκκινες” οφειλές δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις μνείες του Εξωδικαστικού. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στο να τα εντάξουν ενήμερα δάνεια στον εξωδικαστικό καθώς αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα επαναρρυθμίσουν και να τα ταξινομήσουν στην κατηγορία «αβέβαιης είσπραξης»αυξάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά ούτε οι δανειολήπτες θέλουν να «κοκκινίσει» μια ενήμερη οφειλή τους ώστε να ρυθμιστούν οι υπόλοιπες κι έτσι άλλες οφειλές σε Ταμεία κτλ μένουν εκτός της “ομπρέλας” του Εξωδικαστικού.
Στο φόντο αυτό εξετάζεται η δυνατότητα, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειολήπτων, αυτή η κατηγορία των οφειλών να διατηρείται ως έχει και μην «μπαίνει» στον αλγόριθμο παρά μόνο σε ότι αφορά τον υπολογισμό του διαθέσιμου εισοδήματος τους και την ικανότητα αποπληρωμής ώστε να προκύπτει βιώσιμη λύση.
Κάλεσμα σε συνεργασία
Στο μεταξύ, χθες, σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τράπεζες και servicers να επιδείξουν μεγαλύτερη διάθεση και υπευθυνότητα και προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί στη Βουλή η πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, του πρωτοποριακού για όλη την Ε.Ε «εργαλείου», ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογήσει έως σήμερα, οι πιστωτές έχουν εγκρίνει τις 1.274. Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών στις οποίες κλήθηκαν οι πιστωτές να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνο τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο.
Παρά ταύτα υπάρχουν καθυστερήσεις που δεν δικαιολογούνται με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ζητά απο τις τράπεζες και τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων να επιταχύνουν και να εφαρμόσουν το νόμο, καθώς σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις το σύστημα είναι «αυτοματοποιημένο» και ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί μετά την εισαγωγή των στοιχείων των δανειοληπτών είναι κοινής αποδοχής .
Μάλιστα το ποσοστό εγκρισιμότητας είναι μόλις της τάξεως του 46% , με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή και με το εύρος εγκρισιμότητας να κυμαίνεται απο 18% εως και 79% με τους μεγάλους servicers να είναι στις ενδιάμεσες θέσεις της ¨"λίστας επιδόσεων".
Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας χθες στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού αν και πρωτοποριακός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφάνισε αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή του όπως στη συλλογή των στοιχείων, στη διαδικασία οριστικής υποβολής της αίτησης, στην ταχύτητα αξιολόγησης από τους πιστωτές.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής αυξάνεται καθως ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ . Μέχρι χθες , 425 αιτήσεις ρυθμίσεων ήταν επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο .Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33% και η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες.
Kαθυστερήσεις
Όμως, παρά τις προσπάθειες που γίνονται εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς πάνω από 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, για τις οποίες το υπουργείο προσδοκά να ολοκληρωθούν σύντομα. Τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και η Ειδική Γραμματέας Διαχειρισης Ιδιωτικου Χρεους Μαριαλένα Αθανασοπούλου επεσήμαναν ότι τράπεζες και διαχειριστές εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, και μαλιστα με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους.
“Παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα”, ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας προσθέτοντας οτι και οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεων.
«Mε δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι λύσεις και ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του Υπουργείου και των πιστωτών και επομένως θα περίμενε κανείς όλες οι ρυθμίσεις του αλγορίθμου να εγκρίνονται» ανέφερε η Ειδική Γραμματέας τονίζοντας ότι οι αποτύπωση των λόγων απόρριψης και η αναζήτηση τρόπων επίλυσης των θεμάτων που ανακύπτουν θα είναι αντικείμενο της ομάδας εργασίας που έχει ήδη συσταθεί και στην οποία μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ομάδα εργασίας να έχει καταθέσει τις απόψεις της για την άμεση επίλυση των προβλημάτων, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που έχει η Ειδική Γραμματεία με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς.
Οι δανειολήπτες
Πάντως όπως υπογράμμισε η Μ.Αθανασοπούλου μέχρι σήμερα 699 ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια περίπου 123 εκ. ευρώ απορρίφθηκαν από τους δανειολήπτες.
Ωστόσο, μεε την πλήρη εφαρμογή του νόμου το υπουργείο και η Ειδική Γραμματεία εκτιμούν ότι περισσότεροι από 3.000 δανειοπλήπτες θα μπορούσαν μέχρι το τέλος του φθινοπώρου να βρουν μια βιώσιμη λύση για οφειλές άνω του 1,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία στοιχεία (μέχρι 19 Ιουλίου) στον Εξωδικαστικό υπάρχουν 55.142 αιτήσεις. Από αυτές:
-
· Περίπου 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο
-
· 37.726 αιτήσεις είναι στη φάση άντλησης στοιχείων.
-
· 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί.
Επίσης, το 77% των οφειλών αφορούν χρηματοδοτικούς φορείς ενώ το 75% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οι λύσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν διαγραφή άλλα και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Στις πολυμερείς ρυθμίσεις η μέση διαγραφή χρέους για τους χρηματοδοτικούς φορείς είναι στο 33% με μέση διάρκεια αποπληρωμής του 253 μήνες και αντίστοιχα για το δημόσιο το «κούρεμα» διαμορφώνεται στο 23% και αποπληρωμή στους 221 μήνες κατά μέσο όρο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr