Συνδυαστικά με την εικόνα του τουρισμού μέχρι τότε, θα διαμορφωθεί, έτσι, μια πιο πλήρης καταγραφή του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, που καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
“Ραντεβού το Σεπτέμβρη”
“Πρέπει να δούμε το νέο τοπίο” τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης. Σημείωσε, δε, ότι “βαρόμετρο” των αποφάσεων είναι η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό, αλλά και οι τιμές αερίου που επηρεάζουν τις τιμές του ρεύματος. “Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι στον τουρισμό, πηγαίνουμε πολύ καλά καθώς είμαστε η μόνη χώρα που αυξανονται οι αεροπορικές πτήσεις” ανέφερε το ίδιο στέλεχος σημειώνοντας είναι πιθανή η υπέρβαση των επιδόσεων της χρονιάς ρεκόρ, δηλαδή του 2019.
Παράλληλα εστίασε στις τιμές αερίου αλλά και στην πορεία υλοποίησης των δράσεων αντικατάστασης της μεγάλης εξάρτησης που έχει η χώρα στην ηλεκτροπαραγωγή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
“Νομίζω οι Ρώσοι θα προσπαθουν να συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας για να κρατούν τις τιμές υψηλότερα. Αλλά όταν γεμίσουν οι αποθήκες, μια τέτοια στάση θα έχει μικρή επίδραση στις τιμές” ανέφερε και προσέθεσε ότι “η παράλληλη περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ, η χρήση λιγνίτη, ΑΠΕ και ντίζελ περιορίζουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα” κάτι που επηρεάζει το σημαντικά το ΑΕΠ. “Ανά δέκα ευρώ αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο, η επιβάρυνση είναι μεγάλη στην πορεία του ΑΕΠ. Αλλά η όλη εξέλιξη εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα. Με παλιές καταναλώσεις η άνοδος 10 ευρώ στη τιμή του αερίου, δημιουργεί κόστος στην οικονομία που υπερβαίνει τα 600 εκ. Σίγουρα, όμως, έχουμε μείωση κατανάλωσης και υποκατάσταση του φυσικού αερίου. Κι αυτό θα συνεχίζεται σε όλην την επόμενη πορεία” σημείωσε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου περιγράφοντας το όλο δημοσιονομικό σκηνικό που παραπέμπει στη λήψη αποφάσεων για τις όποιες κινήσεις το φθινόπωρο οπότε και στο μέτωπο του πετρελαίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τιμές. Οι τελευταίες, δε, συνδέονται με την πορεία των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία, με το εάν δηλαδή θα υπάρξει ύφεση ή όχι .“Πάντως τα στοιχεία, συνδυασμενα δείχνουν ότι η οικονομία προσφέρει μια όσο μεγαλύτερη ασπίδα για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα πληθωρισμού με δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα” ανέφερε με νόημα το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Τα έσοδα
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η υπεραπόδοση εσόδων σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση για την Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιουνίου 2022. “Η θετική πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον Ιούνιο. Ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη η προείσπραξη κάποιων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό παραμένει πολύ υψηλός επιβεβαιώνοντας την σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες” ανέφερε σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τα έσοδα από φόρους ειδικά για τον Ιούνιο τα έσοδα φτάνουν στα 4.117 εκατ. ευρώ, δηλαδή σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ήταν αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ ή κατά 24,1% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Οκτώβριο. Εκτιμάται πως παρά την αυξημένη επιστροφή φόρων και 150 εκατ ευρώ του ΕΝΦΙΑ, το ποσό υπεραπόδοσης είναι υψηλό και δείχνει πως η οικονομία «τρέχει» και εξ αιτίας του τουρισμού, των επενδύσεων και των εξαγωγών. «είναι η αντίστασή μας έναντι της θύελλας αυτής που δεν λέει να κοπάσει».
Συνολικά, ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο σε 24.731 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,642 δισ. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr