Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2% φέτος, από 2,9% που προέβλεπε πριν, το 2023 κατά 1,7% και το 2024 κατά 2,3%. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 9,7% φέτος, ενώ το 2023 στο 3,9% και το 2024 στο 1,9%. Ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 183,7% φέτος από 193,3% το 2021, το 2023 στο 178,7% και το 2024 στο 173,6%.
Σύμφωνα με την ING, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές των εμπορευμάτων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αυτό το θετικό μοτίβο, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική ανάκαμψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Το σοκ στις τιμές της ενέργειας, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο, αποτυπώνεται τώρα στον διψήφιο πληθωρισμό που θα πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα. Αν και η αύξηση του κατώτατου μισθού, περιορίζει κάπως τις οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των ποιο αδύναμων νοικοκυριών, εντούτοις, η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται πως θα υποφέρει το δεύτερο τρίμηνο.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη άρχισε να υποχωρεί πρόσφατα, αν και το ενδεχόμενο έλλειμμα από το μέτωπο της εγχώριας κατανάλωσης θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να αντισταθμιστεί από μια σταθερή επιστροφή των διεθνών τουριστικών ροών.
Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουριστικό τομέα είναι με τα τουριστικά έσοδα πιθανώς να επανέλθουν σύντομα στα προ του Covid επίπεδα, ενώ η υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια άλλη πηγή στήριξης για την ελληνική οικονομία, την ώρα που εξαιτίας και του πληθωρισμού τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά, ενώ η πρόσφατη διεύρυνση του spread των ομολόγων δεν άλλαξε την εικόνα βιωσιμότητας του χρέους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr