«Το πρόβλημα με τον πληθωρισμό αφορά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, αλλά εξακολουθούν και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε στον αναμενόμενο πληθωρισμό, μετά από 12 μήνες, οι πιθανότητες να μπούμε, παγκοσμίως, σε σπιράλ πληθωρισμού, αυξάνονται», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει και μια θετική επίδραση του πληθωρισμού, στους δείκτες των δημόσιων οικονομικών: «για παράδειγμα, στο τέλος του 2022, ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί από το 1,93 στο 1,70».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της ύφεσης, σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ οι πιθανότητες είναι 35% και για την ΕΕ 33%. «Σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα που έχω κάνει από τη δεκαετία του ΄80 –και ως τώρα δεν έχει κάνει λάθος στην πρόβλεψή της– αν η καμπύλη αποδόσεων, δηλαδή, η διαφορά αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα σε σύγκριση με τα τριμηνιαία γίνει αρνητική για περισσότερο από ένα τρίμηνο, τότε την επόμενη χρονιά έρχεται ύφεση. Τώρα αυτό δεν φαίνεται», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, τα νοικοκυριά αντιλαμβάνονται τα προβλήματα στην οικονομία και αντιμετωπίζουν ώριμα την κατάσταση, όπως και οι επιχειρήσεις. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που επιβίωσαν της οικονομικής κρίσης. Πολλές επιχειρήσεις μπορούσαν να δανειστούν από τα κρατικά προγράμματα κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά δεν το έκαναν. Τα κόκκινα δάνεια δεν αυξάνονται, προς το παρόν. Ο τουρισμός πάει πολύ καλά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί μία αξιόπιστη πολιτική «και το κάνει, σε αυτήν τη φάση».
Στουρνάρας: Χρειάζεται βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης
Για ένα πολύ απαιτητικό διεθνές περιβάλλον για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έκανε λόγο από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως την ώρα που είχαμε καταφέρεi να πάρουμε ανάσα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεχθήκαμε το «πλήγμα» από μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ στην ευρωζώνη, καθιστώντας αναγκαία την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι εξετάζεται ένα νέο μέσο για την άμβλυνση των επεισοδίων κατακερματισμού, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ευελιξία στον τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στόχος είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα και για αυτό χρειάζεται βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ.
Για ένα περιβάλλον με ανατροπές, εξαιτίας της πανδημίας και της αδικαιολόγητης εισβολής στην Ουκρανία μίλησε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno, τονίζοντας πως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι να ξεπεράσουμε τον υψηλό πληθωρισμό.
Όπως ανέφερε ο κ. Centeno, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας απέδειξε την ανθεκτικότητά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και διατηρήθηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όμως –σύμφωνα με τον ίδιο– τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. «Πρέπει να δράσουμε σταδιακά, με ευελιξία και να διευρύνουμε την εργαλειοθήκη μας. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι έγινε την άνοιξη του 2020, όταν λειτουργήσαμε με ένα πνεύμα συντονισμού». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση των επιτοκίων, κάτι το οποίο –όπως είπε– ενέχει και κινδύνους, επισημαίνοντας πως η πολιτική της Fed είναι διαφορετική γιατί και η πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι διαφορετική συγκριτικά με τις ΗΠΑ.
Bijsterbosch: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν- Φαίνεται η γραμμή τερματισμού
«Μπορείς να δανείζεις αλεύρι σε όποιον έχει σιτάρι», είπε με νόημα από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα Martin Bijsterbosch μιλώντας για τις προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και εξηγώντας ότι δανείζεις όποιον έχει δυνατότητα να πληρώσει.
Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, από το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον μέχρι την ψηφιοποίηση, που έχουν θέσει θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι έγιναν άλματα και από τις τράπεζες στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αλλά τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Πρόσθεσε ότι η γραμμή τερματισμού φαίνεται, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί και προειδοποίησε για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ΜΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Bijsterbosch αναφέρθηκε ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι πιο ευάλωτες στις υψηλές τιμές και περιέγραψε κατηγορίες ΜΕΔ που πρέπει να διευθετηθούν. Πάντως, παραδέχθηκε ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία τα τελευταία δύο χρόνια και υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον, που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία βελτίωσης. Ο κ. Bijsterbosch τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Fioretti: Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας το 2023
Δεν βλέπει προς το παρόν κάποια ουσιαστική χειροτέρευση της κατάστασης αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) –λόγω των πιέσεων της νέα κρίσης– ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Paolo Fioretti. Ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να φανεί επίπτωση στην αρχή του επόμενου έτους, κάτι που εξαρτάται όμως από τα σενάρια που τρέχει ο ESM. Προς το παρόν τρέχει το πρώτο βασικό σενάριο, αν και πλησιάζει ολοένα στο δεύτερο, ανέφερε. Σαφώς, όπως είπε, αν μπούμε σε φάση ύφεσης θα επηρεαστούν οι τράπεζες, οι οποίες είναι μεν πιο ισχυρές και πιο αποδοτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν και ανοσία σε ό,τι αφορά την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο κ. Fioretti τόνισε πάντως ότι έχει βελτιωθεί η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνου ως μια ασπίδα απέναντι σε μια ταχεία αύξηση των NPEs και τώρα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στην ενσωμάτωση του ρίσκου κατά την έγκριση δανείων.
Για την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι μπορεί να μην υπάρχει ανησυχία, αλλά η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διαχείριση οικονομίας και προϋπολογισμών. Επιβεβαίωσε ότι υφίσταται η προοπτική επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα, όχι τόσο βραχυπρόθεσμα, υποθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε αυτό το ορόσημο το 2023 περί τα μέσα ή στο δεύτερο μισό του έτους, αλλά –όπως σχολίασε– εξαρτάται από τα γεγονότα κι αυτό είναι και ένα κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.
Η εμπιστοσύνη πάντως έχει αποκατασταθεί στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με τον Paolo Fioretti, ο οποίος αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που προωθήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης. Έγιναν βήματα, όπως είπε, στο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), τον ESM, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέσπισε αυστηρό πλαίσιο ρευστότητας συνεισφέροντας στην ανθεκτικότητα των τραπεζών και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Μπορούν να γίνουν περισσότερα, είπε ο κ. Fioretti, ενώ έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων και στις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr