Αξίζει να σημειωθεί ότι την τριετία 2017-2019 το ΑΕΠ είχε εμφανίσει ελαφρά αύξηση και η ελληνική οικονομία κινούνταν ανοδικά, έχοντας ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την έντονη ύφεση των προηγούμενων ετών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF, Νικήτας Κωνσταντέλλος, δήλωσε σχετικά:
«Η αγορά εργασίας εμφάνισε αύξηση της απασχόλησης το 2021, μετά την οριακή μείωση που κατέγραψε το 2020, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η οποία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και εν γένει, στην οικονομική δραστηριότητα.
Η ελληνική οικονομία επέστρεψε δυναμικά σε ανοδική τροχιά το 2021, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να καταγράφει αύξηση 8,3%, ύστερα από σημαντική πτώση κατά 9% το 2020. Περαιτέρω άνοδος του ΑΕΠ σημειώθηκε και το α΄ τρίμηνο του 2022, με ρυθμό 7% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2021.
Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας επηρεάζει άμεσα και την αγορά εργασίας, έστω και σε βραχύ χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς, η αύξηση της απασχόλησης μέχρι και το 2019, απόρροια της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας την περίοδο 2017-2019, ανακόπηκε το 2020, καθώς καταγράφηκε μείωση της μέσης ετήσιας απασχόλησης κατά 1%. Η πτωτική αυτή τάση συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ τους επόμενους μήνες η πορεία αντιστράφηκε, με τη μέση ετήσια απασχόληση να ενισχύεται, τελικά, κατά 1,4% για όλο το 2021. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε και το α΄ τρίμηνο του 2022 και μάλιστα με αξιόλογο ρυθμό 11,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Επιπλέον, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ετήσιος δείκτης ανεργίας κινήθηκε σε πτωτική τροχιά και το 2021, καθώς διαμορφώθηκε σε 14,8% από 16,3% το 2020. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το α΄ τρίμηνο του 2022 το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται βελτιωμένο και διαμορφώθηκε σε 13,8% έναντι 17,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Ωστόσο, η μεταβολή του δείκτη της ανεργίας για ολόκληρο το 2022 θα καθοριστεί τους προσεχείς μήνες και θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την πιθανή σταδιακή αποκλιμάκωση της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας. Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, η εκτίναξη του κόστους ενέργειας η οποία ενισχύεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναπροσαρμόζουν και αποδυναμώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης της εγχώριας οικονομίας. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας θα διαδραματίσει η πορεία των κλάδων που συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτήν, όπως είναι ο εισερχόμενος τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr