Η συνεδρίαση διεξάγεται σήμερα Δευτέρα, 4 Ιουλίου, από τις 11:00, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή των:
- Δημητρίου Φούρλαρη, Β’ Αντιπρόεδρου της ΡΑΕκαι Προέδρου της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων και Μαρίας Κερκίδου, Προϊσταμένης του Τμήματος Ενεργειακών Μελετών, Σχεδιασμού κι Ασφάλειας Εφοδιασμού της Αρχής,
- Ιωάννη Κοπανάκη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ και Κωνταντίνου Νάζου, Γενικού Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας,
- Maria Rita Galli, Διευθύνουσας Συμβούλου ΔΕΣΦΑ, Νικολάου Κάτση, Διευθυντή Διαχείρισης Υποδομών ΔΕΣΦΑ και Σαρρή Δημητρίου, Διευθυντή Τμήματος Λειτουργίας,
- Μάνου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ και Δημητρίου Μίχου, Γενικού Διευθυντή λειτουργίας Υποδομών και Αγοράς της εταιρείας,
- Κωνσταντίνου Ξιφαρά, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας και Κωνσταντίνου Καραγιαννάκου, Εκτελεστικού Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της εταιρείας,
- Νικολάου Ζαχαριάδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Elpedison και Ανδρέα Πετρoπουλέα, Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας της εταιρείας,
- Λουκά Δημητρίου, Γενικού Διευθυντή της ΗΡΩΝ,
- Κωνσταντίνου Μπενρουμπή, Γενικού Διευθυντή του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Protergia και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.
Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει, επίσης, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι μετέχει και ο Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αλλά και ο Νικόλαος Τσάφος, Σύμβουλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας.
Ο νέος μηχανισμός και τα σενάρια για τις τιμές αερίου
Στο μεταξύ αναμένονται οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος αλλά και τα τιμολόγια που θα δώσουν οι πάροιχοι, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 10 Ιουλίου.
Ωστόσο η κατακόρυφη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία απειλούν να περιορίσουν περαιτέρω μια αγορά που ήδη ταλανίζεται από τις περικοπές της ρωσικής προσφοράς.
Σε αυτό το κλίμα το ολλανδικό συμβόλαιο – σημείο αναφοράς για την Ευρώπη – σημειώνει άνοδο 0,8% και κινείται στα 149 ευρώ τη μεγαβατώρα. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 54% τον προηγούμενο μήνα, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα και στο σχέδιο επιδοτήσεων.
Δημοσιονομική «βόμβα»
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh. Επίσης κάθε 10 ευρώ μου ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου αφαιρούνται από το ΑΕΠ 500 με 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια αύξηση απαιτεί 300-400 εκατ. ευρώ έξτρα δαπανών από τον προϋπολογισμό για να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής των τιμολογίων του ρεύματος σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ίσχυαν πριν την ενεργειακή κρίση. Ισχύει βεβαίως και το αντίστροφο, αλλά όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Βέβαια, λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διαθέτει περισσότερα χρήματα από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.
Να σημειωθεί ότι εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (που «αιμοδοτεί» το ΤΕΜ) ύψους 2,3 δισ. στο τέλος του χρόνου περιλαμβάνει το τελευταίο δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους.
Τιμές «φωτιά» λόγω αερίου
Πάντως, τον Ιούνιο η αγορά Επόμενης Ημέρας στο ρεύμα κατέγραψε αύξηση άνοδο 6,8%, στα 240,49 ευρώ ανά MWh, από 225,07 ευρώ ανά MWh τον προηγούμενο μήνα.
Η εικόνα, δε, την πρώτη μέρα του Ιουλίου ήταν ακόμη χειρότερη, με τιμές, στα 351,7 ευρώ ανά MWh. Κύρια αιτία οι άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου λόγω των ανησυχιών για το οι Ρώσοι κλείσουν τη στρόφιγγα προς τις ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια την Ελλάδα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr