Συγκεκριμένα, η απαλλαγή αφορά καλλιτέχνες και χειροτέχνες που έκλεισαν τα βιβλία τους από το 2010 και μετά με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους έως τις 30.6.2023.Ταυτόχρονα για όσους εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ,το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 400 ευρώ από τα 650 που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Υπ. Οικονομικών η εν λόγω ρύθμιση έχει στόχο την παροχή κινήτρων προς επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και τους χειροτέχνες προκειμένου, είτε να δραστηριοποιηθούν ξανά επαγγελματικά, είτε να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, παρά την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας, εξασφαλίζοντας τον βιοπορισμό τους, αλλά και εισφέροντας στην εθνική οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται μετά και τις παρατηρήσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας, όπου γινόταν λόγος για την ανάγκη κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα ενώ καλούσε τις ελληνικές αρχές να επαναξιολογήσουν το νομοθετικό πλαίσιο.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η ηγεσία του Υπ. Οικονομικών κάνει μια πρώτη κίνηση για μείωση του τέλους, σε μια “ευάλωτη” ομολογουμένως ομάδα ένεκα πανδημίας αποδεχόμενη τις αιτιάσεις τόσο της Κομισιόν όσο και πολλών επαγγελματικών φορέων της χώρας. Βέβαια ο βασικός αντίλογος για τη διατήρηση του τέλους παραμένει, καθώς έχει να κάνει με τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που καταγράφουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, που έχουν στην “πλάτη” τους το τέλος επιτηδεύματος. Πάντως είναι μια αρχή και καθώς υπάρχει και η σχετική προεκλογική δέσμευση, εκτιμάται, ότι δεν είναι μακριά η μέρα που θα καταργηθεί συνολικά, πέρα από τους καλλιτέχνες ή τους νέους επαγγελματίες ή κατοικούντες σε απομονωμένες περιοχές όπως ισχύει ήδη.
Δημοσιονομικός χώρος
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος αφορά 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που σήμερα καταβάλουν ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος.
Το, δε, δημοσιονομικό κόστος για μια πιθανή κατάργησή του, υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, άρα μπαίνει στη συνολική ζυγαριά των νέων μέτρων στήριξης των εισοδημάτων, που εξετάζει η κυβέρνηση.
Βέβαια σε συνδυασμό με μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής στους “επικίνδυνους” κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών ίσως οδηγήσει στην ένταξή του, στη “φαρέτρα” των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ το οποίο θα διανθιστεί και με άλλες, προεκλογικές ή μη, παροχές.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν, πάντως, το φθινόπωρο στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού ή των αποφάσεων για εκλογές και πάντα βέβαια υπό το πρίσμα της πορείας του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες με το κλειδί να είναι ο τουρισμός, τη ταχύτητα της ανάπτυξης καθώς και από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρξουν το επόμενο έτος με βάση τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.
Το υφιστάμενο καθεστώς
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με δελτίο παροχής , και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2021 άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους καλούνται φέτος να πληρώσουν, τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ. Αλλά και χιλιάδες εταιρείες και νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα εντός του 2021 υποχρεούνται τη φετινή χρονιά να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον νόμο, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές ενώ για τους ενεργούς στην εφορία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν «κόψει» ούτε μια απόδειξη.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
1 Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
α) 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
β) 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
γ) 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
δ) 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
Σταδιακή κατάργηση της επιβάρυνσης
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια σχετικά με την απώλεια των εσόδων που θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία η κατάργηση του τέλους και για αυτό φαίνεται να επιλέγεται η λύση να μειωθεί σταδιακά, εντός δύο ετών. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Μία μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος σημαίνει ότι ο φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής:
■ Από 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους σε 400 ευρώ.
■ Από 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους σε 500 ευρώ.
■ Από 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
■ Από 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα σε 300 ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr