Μάλιστα, το IIF εκτιμά ότι η ροή κεφαλαίου προς τις αναδυόμενες αγορές θα συρρικνωθεί κατά 42% από πέρυσι.
Με βάση τις νέες εκτιμήσεις του, ο παγκόσμιος τραπεζικός εμπορικός όμιλος θεωρεί ότι ο κίνδυνος ύφεσης είχε αυξηθεί καθώς η πραγματική ανάπτυξη αναμένεται να μείνει στάσιμη. «Οι αρρυθμίες έχουν ευρεία βάση και έτσι μένουν λίγα περιθώρια λάθους», αναφέρουν σε νέα έκθεση οι οικονομολόγοι του IIF. «Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης είναι αυξημένος. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι οι ροές προς τις αναδυόμενες αγορές θα επιβραδυνθούν σημαντικά».
Ειδικότερα, το IIF μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 2,3% από 4,6%, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία να αναπτύσσονται με ρυθμό 1,9% φέτος. Αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 3,5% από 5,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για την Ευρωζώνη υποβαθμίστηκε στο 1% από το 3%, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Λίγο υψηλότερος, στο 2%, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, υπό τη στήριξη των υψηλών τιμών εμπορευμάτων, ενώ το IIF αναμένει και κάποιο βαθμό αντοχής και από τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Επισιτιστική κρίση και ροές κεφαλαίων
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αγροτικών αγαθών από την Ρωσία και την Ινδία, σε συνδυασμό με τη διακοπή της προσφοράς από την Ουκρανία, θεωρούνται από το IIF ως βασική αιτία παγκόσμιας ανασφάλειας στα τρόφιμα, με Μέση Ανατολή και Αφρική να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να επιβραδυνθούν «σημαντικά», σύμφωνα με την έκθεση, υποχωρώντας στα 972 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,68 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Χωρίς την Κίνα ο αριθμός πέφτει στα 645 δισεκατομμύρια δολάρια, από 1 τρισεκατομμύριο έναν χρόνο πριν. Η Ρωσία φαίνεται να παρουσιάζει εκροές περίπου 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού εισέπραξε πάνω από 58 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και η Κίνα, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αποδέκτης κεφαλαίων, φαίνεται να απορροφά 327 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε σχέση με τα πάνω από 668 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Τέλος, το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα είναι από τις λίγες χώρες της Λατινικής Αμερικής που αναμένεται να δουν τις συνολικές ροές να αυξάνονται φέτος, αν και σε όλες τις περιπτώσεις η εκκίνηση γίνεται από πολύ χαμηλά επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr