’ρθρο 1
Έννοια εμπορικού κέντρου
Ως εμπορικό κέντρο νοείται το ακίνητο ή το συγκρότημαακινήτων τα οποία αποτελούν ενιαίο λειτουργικά σύνολο, για το οποίο συντρέχουντουλάχιστον οι εξής προϋποθέσεις:
α) διαθέτεικατ ελάχιστο, συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ. σε ένα ή περισσότερα επίπεδα,
β) λειτουργεί ή προορίζεται να λειτουργήσειυπό ενιαία διαχείριση και εκμετάλλευση,
γ) διαθέτει χώρους κατάλληλους για άσκηση δραστηριότητας παράδοσης αγαθώνή/και παροχής υπηρεσιών.
’ρθρο 2
Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου
Ως επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εμπορικά κέντρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, νοούνται οι επιχειρήσεις πουδιαθέτουν, με οποιονδήποτε τρόπο, το δικαίωμα εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου.
Εκμετάλλευση εμπορικού κέντρου θεωρείται επίσης και ηπαραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του συνόλου, ή μέρους εμπορικού κέντρου, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1.
’ρθρο 3
Επιλογή φορολόγησης
1. Ηεπιλογή φορολόγησης πραγματοποιείται με υποβολή σχετικής αίτησης του εκμεταλλευτή εμπορικού κέντρου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1 και ειδικότερα:
α) Φωτοαντίγραφο της άδειας κατασκευής ή/και της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου, από την οποία αποδεικνύεται η έκταση και η χρήση του ακινήτου.
β) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιηθεί ως εμπορικό κέντρο, σε περίπτωση που αυτό δεν προκύπτει από την άδεια κατασκευής ή τη σύμβαση παραχώρησης.
2. Η αίτηση φορολόγησηςυποβάλλεται πριν από την έναρξη λειτουργίας του εμπορικού κέντρου, ή εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου, σε περίπτωση που η επιλογή πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο και ισχύει από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου.
3. Η επιλογή φορολόγησης μπορεί να αφορά μέρος του εμπορικού κέντρου, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1 της παρούσας για το μέρος αυτό. Με την αίτηση προσδιορίζονται οι χώροι για τους οποίους γίνεται επιλογή φορολόγησης.
4. Η επιλογή φορολόγησης δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από τη λήξη του χρόνου διακανονισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ.
’ρθρο 4
Έκπτωση φόρου εισροών
1. Το δικαίωμα έκπτωσης προσδιορίζεταιανάλογα με τηνεπιφάνεια για την οποία έγινε επιλογή φορολόγησης.
2. Στην περίπτωση που η επιλογή φορολόγησης πραγματοποιείται μετά την έναρξη λειτουργίας του εμπορικού κέντρου, με την υποβολή της αίτησης επιλογής φορολόγησης, συνυποβάλλονται στοιχεία από τα οποία προκύπτει ο ΦΠΑ που καταβλήθηκε γιατην κατασκευή, ή την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του εμπορικού κέντρου, καθώς και ο φόρος που αναλογεί στα εναπομένοντα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτεται με την περιοδική δήλωση που υποβάλλεται για τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε η επιλογή φορολόγησης και υπόκειται σε διακανονισμό κατά τα υπόλοιπα έτη της δεκαετούς περιόδου διακανονισμού. Για το εν λόγω ποσό του φόρου υπάρχει δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τη διαδικασία της ΑΥΟ ΠΟΛ 1073/2004.
’ρθρο5
Μεταβατικές διατάξεις
1. Ειδικά για το έτος 2007 ισχύουν τα εξής:
α) Η αίτηση επιλογής φορολόγησης μπορεί να υποβληθεί μέχρι31 Οκτωβρίου 2007 και ισχύει από 1.1.2007, ή από την ημερομηνία έναρξης εργασιών σε περίπτωση που αυτή είναι μεταγενέστερη της 1.1.2007.
β) Ηεπιστροφή του φόρου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 4, πραγματοποιείται με αίτηση που υποβάλλεται μετά τηνεκκαθαριστική δήλωση που αφορά τηδιαχειριστική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2007.
γ) Σε περίπτωση που μέχρι τηνυποβολή της αίτησης επιλογής φορολόγησης που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της παρούσας δεν έχει επιβληθεί ΦΠΑ, μπορεί να πραγματοποιηθείεπιλογή φορολόγησης, που ισχύει υποχρεωτικά από 1.1.2007, ή απ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr