Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του Υπουργείο Οικονομικών, οι μακροοικονομικές εξελίξεις, με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το Eurogroup, στηριζόμενο στις επικαιροποιημένες οικονομικές προοπτικές, θα συζητήσει την κατάλληλη πολιτική αντίδραση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, με έμφαση στις δημοσιονομικές πολιτικές.
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ «θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υποβληθείσες υποψηφιότητες για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ενημέρωση για τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα επικαιροποιημένα προσχέδια προϋπολογισμού της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.
Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο προγράμματος εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Τσέχο ομόλογό του, κ. Zbyněk Stanjura, ενόψει της Τσεχικής Προεδρίας της Ε.Ε. το Β΄ εξάμηνο του 2022.
Η έξοδος
Πάντως, σήμερα, αναμένεται να δοθεί ένα ξεκάθαρο στίγμα συνέχισης και το 2023 των πιο “χαλαρών” δημοσιονομικών πολιτικών, γεγονός που δίνει ένα έναυσμα στην ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει κάπως και πάλι την κάνουλα. Βέβαια υπάρχουν τα “καμπανάκια” των αγορών: Τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας, η πορεία των επιτοκίων διεθνώς, αλλά και τα σήματα κινδύνου των “σκληρών” της ΕΕ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι στην ΕΡΤ αναφορικά με το κατά πόσο σχεδιάζεται κάποιας μορφής χαλάρωση, είτε μέσω της ρήτρας διαφυγής είτε μέσω των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Όπως τόνισε «τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά κυρίως στις χώρες με υψηλό χρέος». Και όσον αφορά στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν το 2023 με στόχο «να έχουμε μια πιο σταδιακή και πιο φιλική προς την ανάπτυξη μείωση του χρέους, αν αυτό συμφωνηθεί στους νέους κανόνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον προσοχή. Θα συνεχίσει να χρειάζεται για τις χώρες με υψηλό χρέος».
Γι' αυτό και το Υπουργείο Οικονομικών είναι φειδωλό σε αναφορές και αναμένεται να δώσει και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, σήμερα, δια στόματος Χρήστου Σταϊκούρα διαπιστευτήρια στους εταίρους για την ανάγκη σταδιακής επαναφοράς σε πειθαρχημένες δημοσιονομικά πολιτικές, μέσα από την επιλογή ενός ζυγισμένουν μίγματος στοχευμένης στήριξης αλλά και μαζέματος.
Σε κάθε περίπτωση εν όψει και πολιτικών εξελίξεων η Αθήνα προσβλέπει σε συνέχιση των ευέλικτων πολιτικών και το 2023 καθώς η οικονομία είναι σε μια κρίσιμη καμπή λόγω συγκυρίας. Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η 14η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία, πέρα από τα εύσημα προς τη χώρα, εκτιμάται πως θα ανοίγει το δρόμο ώστε στις 16 Ιουνίου το Eurogroup να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης 744 εκατ. ευρώ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) αλλά και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας –έστω και με προαπαιτούμενα- στα τέλη του Αυγούστου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr