Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε μιλώντας στο OPEΝ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το φθινόπωρο θα υπάρχει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και μπαταριών στη στέγη ή σε όμορα οικόπεδα ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζεται και για τα νοικοκυριά. Επιπρόσθετα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό, αξιολόγηση των πρώτων 50.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ» με κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θεσπίστηκαν για πρώτη φορά, καθώς το 20% των αιτήσεων ήταν από ευάλωτα νοικοκυριά, με 75% επιδότηση. Ακολούθως, θα υπάρξει και μέσω ΕΣΠΑ νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», στο οποίο θα ενταχθούν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά.
Οι επιχειρήσεις
Ειδικότερα, τo νέο «Εξοικονομώ», που αναμένεται το φθινόπωρο και θα αφορά αποκλειστικά την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 9.700 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα θα αντλήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τον “πήχη” για την εξοικονόμηση να είναι κατ’ ελάχιστον στο 30% του ενεργειακού κόστους.
Tο ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, προβλέπεται:
-
εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.).
-
Επίσης προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.).
-
Έμφαση θα δοθεί και στην κατασκευή φωτοβολταϊκών από τις επιχειρήσεις προκειμένου να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και να έχουν χαμηλότερα τιμολόγια.
Nα σημειωθεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχόληση 0-9 εργαζομένων / 96,2% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων), είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Εκτιμάται, ειδικότερα, ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ ευθύνονται για το 15%-20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων. Aπό το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι οι 8.500 θα είναι πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες και μεγαλύτερες σε διάφορους παραγωγικούς τομείς, όπως στον τουρισμό και στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.