Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπερέσοδα εκτιμώνται στην περιοχή των 520-600 εκ. ευρώ. Από αυτά, βέβαια, θα αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και τα μειωμένα σταθερά τιμολόγια που έδωσαν οι εταιρείες, ποσό που οδηγεί σε μια αφαίρεση από το τελικό αποτέλεσμα περί τα 100-200 εκ. ευρώ.
Στη συνέχεια με βάση τις εξαγγελίες που έχουν ήδη γίνει το τελικό ποσό που θα προκύψει, θα φορολογηθεί με ποσοστό 90%. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω μεριδίου στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και ύπαρξης των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων που είναι και οι πλέον φθηνές στην παραγωγή, περίπου το 80% των προαναφερόμενων ποσών από κέρδη αποδίδεται στη ΔΕΗ, η οποία βέβαια ήδη έχει προβεί και στις μεγαλύτερες εκπτώσεις. Άρα το φορολογητέο ενδεχομένως ποσό να είναι μικρότερο των “προσδοκιών”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΡΑΕ που έφτασε στον υπουργό συνοδεύεται από τη διαπίστωση πως συνολικά οι καθετοποιημένοι όμιλοι ενέργειας παρείχαν δύο κατηγορίες εκπτώσεων, μετακυλίοντας έτσι τα όποια οφέλη στους καταναλωτές, είτε, με σταθερά τιμολόγια ρεύματος, είτε με εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών όπως καταγράφηκαν σε λογαριασμούς που ήδη έχουν σταλεί. Επίσης, με βάση πληροφορίες, η ΡΑΕ αναφέρει ότι εκπτώσεις πέρασαν και στην μέση τάση με συμβάσεις παρόχων προς επιχειρήσεις με τιμές κλειδωμένες για ένα και δύο χρόνια.
Ο Ιούλιος
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το μέτρο του νέου μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, από τον Ιούλιο, με χρήση πλαφόν, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των μέτρων ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Εκεί ουσιαστικά υπάρχει η ελπίδα για μόνιμη “θεραπεία” της γάγγραινας με την ενεργειακή ακρίβεια.
Η αγορά, πάντως, αναμένει, το πώς θα “μπει στο χαρτί” η όλη ρύθμιση για το νέο μηχανισμό αποζημιώσεων, πώς θα αντιδράσει η ΕΕ και τελικά με ποια μορφή θα περάσει με Απόφαση στο εθνικό δίκαιο.
Βέβαια παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξουν θέματα με την αρμόδια Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγγερ, ειδικά με το πλάνο διαχωρισμού της τιμής που θα δίνεται για την εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές ρεύματος.
Βαρύ το κόστος μέχρι τώρα
Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη συνολικής αναδόμησης της αγοράς κι άμεσης εφαρμογής του Market Reform Plan, δηλαδή της “δευτερογενούς” παρέμβασης στην αγορά ενέργειας, μετά την εφαρμογή του Target Model που έχει στόχο την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας με προώθηση παρεμβάσεων για τις όποιες ρυθμιστικές στρεβλώσεις έχουν προκύψει.
Ουσιαστικά στις δομικές παρεμβάσεις εστιάζει, τόσο η ενεργοβόρος βιομηχανίας, η μεταποίηση αλλά και οι ΜμΕ, που τονίζουν την ανάγκη για μετάβαση από μια διαδικασία επιδοτήσεων που ουσιαστικά δε λύνουν το ζήτημα σε μόνιμη βάση, σε πιο βιώσιμες λύσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr