Προσδοκίες για ανάσχεση του πληθωριστικού κύματος έχει η κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις για το νέο ενεργειακό πακέτο.
"Επιστρέφουμε το 60% της αύξησης που έχουν πληρώσει τα νοικοκυριά για την κύρια κατοικία μετά και πάνω από τις επιβαρύνσεις, μετά τις επιδοτήσεις και μετά τις εκπτώσεις από τους παρόχους, και αυτό θα έχει ένα όριο 600 ευρώ" ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι:
"Από τον προηγούμενο μήνα έχουμε ξεκινήσει και επιδοτούμε το 80% έως 85% της αύξησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ψιλικά, μίνι μάρκετ, γραφεία, επαγγελματικοί χώροι έχουν, βλέπουν τους λογαριασμούς από δω και πέρα μειωμένους γιατί ερχόμαστε και με επιδότηση μεγάλη απορροφούμε το 80 έως 85% της αύξησης.
Και όχι μόνο αυτό αλλά για όλες αυτές τις κατηγορίες, με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVa δίνουμε αναδρομικά επιδοτήσεις καλύπτοντας και την αύξηση που πλήρωσαν τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο."
Πρακτικά, η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα περιθώρια από την καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, την κατάθεση ενός σχεδίου συμπληρωματικών δαπανών, αλλά και από τη διαφαινόμενη καλή πορεία των εσόδων λόγω τουρισμού, προσπαθεί να στήσει αναχώματα και να "φρενάρει" την ενεργειακή ακρίβεια, που κτυπά τόσο τη ζήτηση όσο και το
ΑΕΠ. Άλλωστε ήδη έχουν κατατεθεί και σχετικά εναλλακτικά σενάρια με τα δυσμενέστερα να "φωτογραφίζουν" πληθωρισμό ακόμη και στο 7% αλλά και το ΑΕΠ λίγο πάνω από το +2%.
Βέβαια η όλη προσπάθεια είναι να μην ισχύσουν τα δεδομένα αυτά κι έτσι αφενός να ανακοπεί μέχρι το καλαοκαίρι το διαφαινόμενο νέο κυμα ανατιμήσεων αλλά και να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία.
Με βάση, πάντως, τον προγραμματισμό η
ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει αύριο μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή με το ποσοστό να προβλέπεται σε επίπεδα άνω του 10% για τον Απρίλιο. Ωστόσο μετά τις παρεμβάσεις εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει ένα "φρένο" από το καλοκαίρι και μετά, καθώς, μάλιστα, η σύγκριση των φετινών τιμών θα γίνεται με τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές του περσινού καλοκαιριού.
Κεντρικός στόχος πάντως του οικονομικού επιτελείου είναι να αποκατασταθεί μια σχετική κανονικότητα και να πιάσει τόπο το πακέτο των 3,2 δισ. ευρώ, αλλά και οι αυξήσεις στους μισθούς μετά την άνοδο κατά 7,5% του κατώτατου. Άλλωστε μέσα από τις διαδικασίες αυτές επιχειρείται να στηριχθεί η ζήτηση και άρα η ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι σε έναν μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο και η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι έχει καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης άνω του 5%, καθώε μάλιστα ο πήχης ήταν χαμηλά στο πρώτο τρίμηνο του 2021, όπου είχαμε ύφεση λόγω πανδημίας. Βοηθούντος βέβαια, όπως αναφέρθηκε, του τουρισμού ζητούμενο είναι να υπάρξει ανάπτυξη έστω και με χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το α’ τρίμηνο και στο β’ τρίμηνο.
Τα “δείγματα” για τον πληθωρισμό Απριλίου
Προς ώρας, πάντως, τα φαινόμενα για τον πληθωρισμό Απριλίου δεν είναι θετικά. Σύμφωνα, δε, με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η
Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Ελλάδα έγραψε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, ευρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθυσμό άνω του 10%. Συγκεκριμένα η Εσθονία ήταν στο+19%, η Λιθουανία στο +16,6%, η Λετονία στο + 13,2%, η Ολλανδία στο +11,2% και η Σλοβακία στο +10,9%.
Οι πιέσεις άλλωστε σε μια σειρά από είδη, είναι ήδη αποτυπωμένες στο δείκτη του αποκαλούμενου “εισαγόμενου πληθωρισμού”, που καταγράφει τις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, συχνά βασικών για την εγχώρια παραγωγή. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών τον περασμένο Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 27,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.
Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκαν: στην στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο 61,8%, οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης 61,1%, βασικά μέταλλα 28,9%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές 14,3%, χαρτοποιία 10,8%, βιομηχανία ξύλου 10,4%, χημικές ουσίες 9,6% και βιομηχανία τροφίμων 6,2%. Από μήνα σε μήνα (Ιανουάριος 2022- Φεβρουάριος 2022), οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν: προϊόντα διύλισης 10,6%, έπιπλα 4,3%, στην άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου 3,1% και στη χαρτοποιία 2,8%.
Δείκτης παραγωγού
Παράλληλα, έντονη πίεση στις τιμές λιανική αναμένεται να ασκηθεί από το κύμα ακρίβειας στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Έτσι άνοδο της τάξης του 46,2%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.
Καύσιμα
Επιπλέον, η εκτίναξη των τιμών στην αντλία δεν έχει τέλος τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο στον πληθωρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι το brent κινείται σε τιμές στα 113 δολ./βαρέλι έχοντας σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 5,52% και σε επίπεδο μήνα 12,99%. Σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι ανεβασμένη κατά 65,57%. Βέβαια, αναλυτές ενώ αποκλείουν, ότι σε ορίζοντα 12 μηνών τιμές στα 124- 125 δολάρια.
Γιώργος Αλεξάκης
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr