Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία του οίκου για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της χώρας, ενώ οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνονται διαχειρίσιμες υπό το φως των σημαντικών αποθεμάτων ασφαλείας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Για την ανάπτυξη, η S&P προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης από το 8,3% το 2021 στο 3,4% το 2022, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και τον αυξημένο πληθωρισμό. Το ΑΕΠ αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο πάνω από 3% κατά την περίοδο 2023-2025, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού.
Ταυτόχρονα, ο οίκος καταγράφει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο σύνολο των δανείων του τραπεζικού τομέα μειώθηκε απότομα στο 12,8% το 2021, από 31% το 2020. Παράλληλα, εκτιμά ότι θα είναι κάτω του 8% έως το τέλος του 2022.
Πλέον η S&P ευθυγραμμίζεται με την αξιολόγηση της DBRS στο «BB high» με σταθερό outlook. Μάλιστα, γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που τοποθετεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, πρόκειται για την 9η κατά σειρά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2021 η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στο ΒΒ από ΒΒ- με θετικές προοπτικές, δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Αντίθετα, στις 22 Οκτωβρίου 2021 ο ίδιος οίκος είχε τηρήσει στάση αναμονής και δεν είχε προχωρήσει στην αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο.
Η επόμενη αξιολόγηση για τη χώρα μας είναι της Fitch στις 8 Ιουλίου.
Το μήνυμα Σταϊκούρα
Αναγνώριση μιας θετικής πορείας χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα.
Είναι ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
{https://twitter.com/cstaikouras/status/1517601941110546435}
«Πρόκειται δε για την 9η – κατά σειρά – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών που προσέθεσε:
«Η παραπάνω θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα – και, ταυτοχρόνως, επιστέγασμα – της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της ποιότητας του πλούτου της χώρας μέσω της αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς εξελίξεις.
Γι’ αυτό, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και σύνεση να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βέλτιστο εφικτό βαθμό, ενώ παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην κεντρική μας στόχευση για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr