Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη, αυξημένο πληθωρισμό, αλλά και μικρότερα ελλείμματα σε όλες σχεδόν τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης το 2022.
Ειδικότερα, η Fitch μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2022 κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%, λόγω της υψηλής έκθεσης στην ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και τα πραγματικά εισοδήματα.
Σε ό,τι αγορά τις ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης, η Fitch μειώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στη Γερμανία κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες και στην Ιταλία κατά 1,6% λόγω της υψηλής εξάρτησής τους στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Ανά χώρα, το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει η Σλοβακία, για την οποία η πρόβλεψη για ανάπτυξη μειώνεται κατά -2,57%. Ακολουθεί η Λετονία με μείωση της πρόβλεψης κατά -2,43% και η Εσθονία κατά -2,28%.
Για την Ελλάδα, ο αρνητικός αντίκτυπος της κρίσης στην Ουκρανία στην ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι της τάξεως του -0,57%.
Πληθωρισμός και ελλείμματα
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αύξησε σημαντικές τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυμανθεί, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Fitch, κατά μέσο όρο στο 5% φέτος, από 2,6% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο του 2021.
Ανά χώρα, την μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού για το 2022, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου του 2021, τις βλέπει σε Λιθουανία (από 5,3% σε 11,3%), Λετονία (από 4% σε 9,5%) και Εσθονία (από 4,3% σε 9,1%).
Για την Ελλάδα η Fitch προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού για το 2022 στο 4% από 1,3%.
H Fitch εκτιμά ότι το συνολικό έλλειμμα των γενικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2021 από 7,3% το 2020, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου για 6,7%. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω μείωση στο 4,2% το 2022.
Επιπλέον, σημειώνει πως ο πλήρης δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη διάρκειά του και τη συνεχιζόμενη επίδρασή του στις τιμές και την προσφορά ενέργειας.
Ο οίκος σημειώνει επίσης ότι οι πρόσθετες πιέσεις πρόκειται να επιβραδύνουν τη δημοσιονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Ωστόσο, η υπεραπόδοση το 2021, χάρη στην αύξηση των εσόδων, παρέχει κάποιο «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση των υψηλότερων δαπανών φέτος χωρίς σημαντικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις του οίκου για το έλλειμμα του 2022 δεν έχουν αλλάξει πολύ από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2021.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr