Μιλώντας στο 23ο επενδυτικό συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά του 2021, απαριθμώντας τις πολιτικής της κυβέρνησης για τη στήριξη εισοδημάτων, θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία γενικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και το καταναλωτικό συναίσθημα. Βυθιζόμαστε, όλο και περισσότερο, στην κινούμενη άμμο της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται. Ο πληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα. Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την κατάσταση και φυσικά περιλαμβάνει και την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε μάλιστα και σε συγκεκριμένες προτάσεις για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
- Οι εξελίξεις στην τιμή του φυσικού αερίου δεν φαίνεται να συνάδουν με τις πραγματικές διαταραχές στον εφοδιασμό. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για παρεμβάσεις για τη μείωση των υφιστάμενων στρεβλώσεων και των αποσταθεροποιητικών κερδοσκοπικών πιέσεων.
- Πρέπει να δούμε πώς θα αποσυνδεθούν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το αν παράγεται από φθηνότερες πηγές ενέργειας.
- Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση επαρκούς αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να συμπληρωθούν με κοινές αγορές, ώστε να αξιοποιηθεί η ισχύς στην αγορά που μπορεί να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μεμονωμένος αγοραστής.
- Πρέπει να οικοδομηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας», όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί και οι οποίοι αφορούν:
- Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% το 2021, η Αθήνα προσβλέπει σε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% το 2022 και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023 και μετά. Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου αυτού θα παίξουν οι μεταρρυθμίσεις, που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή, που περιλαμβάνονται επίσης στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
- Επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του ΑΕΠ μέσω αύξηση των επενδύσεων και εξαγωγών
- Έξοδος από τον Μηχανισμό Ενισχυμένης Εποπτείας
- Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, το συνολικό απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 18,4 δισ. ευρώ και ο λόγος NPEs μειώθηκε στο 12,8%, τις χαμηλότερες αναγνώσεις από τον Ιούνιο του 2010
- Μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων
- Μετάβαση προς τη δημοσιονομική ισορροπία
- Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία 3 χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί από οίκους αξιολόγησης 8 φορές.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η ατζέντα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής βασίζεται σε 7 πυλώνες:
1ος Πυλώνας: Παροχή καλά στοχευμένων, εφάπαξ μέτρων στήριξης, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις
2ος Πυλώνας: Ακολουθούμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Αναμένουμε πολύ καλύτερο από το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2021, σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά.
3ος Πυλώνας: Εφαρμογή στρατηγικής έξυπνης έκδοσης.
4ος Πυλώνας: Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
5ος Πυλώνας: Εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
6ος Πυλώνας: Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχοντας στην πρώτη γραμμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς των Ταμείων Συνοχής της ΕΕ, περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.
7ος Πυλώνας: Ενεργή συμμετοχή στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr