Ο κ. Σταϊκούρας εισαγωγικά τόνισε πως "στη διάρκεια της πανδημίας διαθέσαμε 43 δισ. σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά ακόμα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ακόμα 40 δισ. και πρέπει να διατίθενται με προσοχή για να μην επιβαρυνθεί κι άλλο το έλλειμμα".
"Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΕ η Ελλάδα θα πρέπει να μαζευτεί δημοσιονομικά", σημείωσε, αν και πρόσθεσε πως "πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξει ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες και μετά το 2023. Η Ευρώπη φαίνεται να έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος".
Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός έθεσε τους στόχους της χώρας στο άμεσο μέλλον:
"Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σταθερά από τους Οίκους Αξιολόγησης, γιατί έχουμε σταθερά υψηλή οικονομική μεγέθυνση, παρά τις προκλήσεις.
Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε επενδύσεις και εξαγωγές και το 2022.
Εντός του 2022 θα βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία και παράλληλα οι τράπεζες θα μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια.
Θα πετύχουμε ρεαλιστικά πλεονάσματα από το 2023 και παράλληλα θα πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα".
Σε ερώτηση για το αν ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτευχθεί πριν ή μετά τις εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να κάνει μία τέτοια πρόβλεψη.
Πληθωρισμός
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στον πληθωρισμό, για τον οποίο παραδέχθηκε πως κινείται σε υψηλά επίπεδα. Ο πληθωρισμός εξαρτάται βασικά από τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Θα έχουμε ετήσιο πληθωρισμό κάτω από το 8%", εκτίμησε, ενώ δεν απέκλεισε πως εντός του έτους μπορεί να υπάρξουν και μήνες με διπλάσιο ποσοστό.
Σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται τα νέα δεδομένα και ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό.
Διαθέσιμο εισόδημα
Ο πληθωρισμός, όμως, επηρεάζει άμεσα τους πολίτες και ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα στηρίξει τα εισοδήματα.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η στήριξη γίνεται σε δύο επίπεδα. Στα άμεσα και τα έμμεσα, που κυρίως έχουν να κάνουν με τη μείωση των φόρων.
"Ενισχύουμε το εισόδημα με λιγότερους φόρους", σημείωσε για να προσθέσει πως "παράλληλα, όμως, παίρνουμε και στοχευμένα μέτρα, όπως είναι οι επιδοτήσεις στην ενέργεια και η στήριξη σε χαμηλοσυνταξιούχους".
"Παράλληλα, θα ενισχύσουμε και τον κατώτατο μισθό, όπως έχει εξαγγελθεί", σημείωσε και υπογράμμισε πως "είμαστε κοντά στην κοινωνία με βάση της δυνατότητες, αλλά και τις αβεβαιότητες. Πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες".
Κλείνοντας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπλήρωσε τα δάνεια του ΔΝΤ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr