Ήδη τομείς όπως η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή βλέπουν τα κόστη να είναι στα ύψη σε εφοδια, λιπάσματα, ζωοτροφές, καύσιμα κι ενέργεια. Αναπόφευκτα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Reporter.gr είτε πολλοί θα αναβάλλουν καλλιέργειες, είτε θα προβούν σε μια σειρά μεγάλων ανατιμήσεων ώστε να παραμείνουν στην αγορά. Ανάλογη είναι και η εικόνα στη βιομηχανία ενώ στις κατασκευές όπου τόσο μεγάλα δημόσια έργα δρομολογούνται όσο και πολλά ιδιωτικά (κατοικίες κτλ) υπάρχει ο κίνδυνος είτε “κανονιών” στην αγορά, είτε “παγώματος” των όποιων πλάνω καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το όλο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα αναφέρουν στο Reporter.gr παράγοντες του κλάδου σε εβδομαδιαία βάση καταγράφονται ανατιμήσεις από 10% και άνω σε σίδηρο, τσιμέντο, αλουμίνιο πλακάκια και άλλα είδη.
Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 0,2% τον Ιανουάριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, έναντι αύξησης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020.
Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
- Από τη μείωση:
*Κατά 21,5% του δείκτη ορυχείων- λατομείων.
*Κατά 6,7% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
*Κατά 0,02% του δείκτη παροχής νερού.
Επίσης με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι τιμές κατά 25,4% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης κατά 4,1% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. Και κατά 12,2% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
Τα μέτρα
Έτσι απευθείας ενισχύσεις, επιδοτούμενα δάνεια και ενέσεις ρευστότητας προς επιχειρήσεις που πλήττονται από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βέβαια η κυβέρνηση για να αναιρέσει το όλο κλίμα.
Πρόκειται για το κείμενο σχέδιο πρότασης που απέστειλε προς διαβούλευση στα κράτη μέλη, με στόχο την δημιουργία ενός προσωρινού πλαισίου κρίσεων για κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη της οικονομίας της ΕΕ στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το σχέδιο πρότασης βασίζεται στο άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία της ΕΕ.
Το μήνυμα της ΕΕ
Ουσιαστικά η ΕΕ έχει δώσει το πράσινο φως για μια σειρά από μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν απευθείας ενισχύσεις, επιδοτούμενα δάνεια και ενέσεις ρευστότητας. Βέβαια η φορολογική πολιτική είναι θέμα που αφορά την κάθε κυβέρνηση και γιαυτό άλλωστε πολλά κράτη μέλη έχουν προχωρήσει σε σχετικές κινήσεις (π.χ. Κύπρος).
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Κομισιόν Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, που δήλωσε: “Η πλήρης υποστήριξή μας πηγαίνει στους Ουκρανούς. Το χρειάζονται όταν βρίσκονται σε πόλεμο. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία θα επηρεάσει επίσης την οικονομία της ΕΕ τώρα και τους επόμενους μήνες. Έτσι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την πλήρη ευελιξία της εργαλειοθήκης κρατικών ενισχύσεων για να επιτρέψουμε στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τις εταιρείες και τους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά. Μαζί με τα κράτη μέλη, διερευνούμε επιλογές για την παροχή της απαραίτητης και αναλογικής υποστήριξης και ταυτόχρονα προστατεύοντας το επίπεδο όρους ανταγωνισμού στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr