Χαρακτηριστική η δήλωση χθες του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον Ρ/Σ Παραπολιτικά: “Το αν θα φτάσουμε παροδικά κάποιο μήνα στο 8% δεν το αποκλείω καθόλου. Αυτό έχει να κάνει και με το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, αν αποφασιστεί να σταματήσει η εισροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι το κόστος που σήμερα βλέπουμε θα πολλαπλασιαστεί” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι:“Αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα κρίση μπροστά μας την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε προφανώς ενισχύοντας ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις από μια πρωτόγνωρη αύξηση του ενεργειακού κόστους κυρίως και γενικότερα του πληθωρισμού”.
Νέα μέτρα και προϋπολογισμός
Πάντως ερωτηθείς χθες στα Παραπολιτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας για το αν ο φετινός προϋπολογισμός είναι στον αέρα λόγω των εξελίξεων σημείωσε ότι “υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες και προφανώς αυξημένες αβεβαιότητες σε σχέση με την περίοδο που καταρτίζαμε και ψηφίσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό ουδείς γνώριζε τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν. Άρα υπάρχουν στοιχεία του προϋπολογισμού που προφανώς πρέπει να αναθεωρηθούν όπως είναι ο πληθωρισμός παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, υπάρχουν όμως και σταθερές οι οποίες αξιοποιούνται επ’ ωφελεία της κοινωνίας.” Στο τραπέζι πάντως είναι σενάρια και "κούρεμα" έως και δύο ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ με ζημιές άνω των 3,5 δις. ευρώ στην πραγματική οικονομία εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί δημόσια η μία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ είναι δεδομένη όπως και το ότι για κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει η τιμή φυσικού αερίου το κόστος είναι 600 εκατ. για την οικονομία.
Στο φόντο αυτό το επόμενο δεκαήμερο αναμένονται οι νέες παρεμβάσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα με επιστράτευση κατά το δυνατόν στοχευμένων και "έξυπνων" δράσεων με συνδυασμό μειώσεων φόρων, επιδοτήσεων και σειράς διευκολύνσεων. Κι όλα αυτά την ώρα βέβαια που πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του κόστους δανεισμού αλλά και των αποφάσεων για κοινά δάνεια από την Ευρώπη στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί και επανέλαβε τις προτάσεις έξι σημείων του Πρωθυπουργού που κατατέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και την Κομισιόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες για τον Μάρτιο το ύψος των ενεργειακών επιδοτήσεων θα ανέλθει περίπου στα 350 εκ. ευρώ, όπως δηλαδή τον Φεβρουάριο καθώς η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 211,71 ευρώ/MWh, ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο (235 ευρώ/MWh). Tο μεγάλο ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τον Απρίλιο καθώς ήδη οι πρώτες μέρες Μαρτίου έδειξαν εκτόξευση σε επίπεδο άνω των 320 ευρώ/MWh.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr