Υπενθυμίζεται ότι χτες στην Εργαλειοθήκη της, η Κομισιόν πρότεινε για περιορισμένο διάστημα, μέτρα “σοβιετικού χαρακτήρα” για να ανασχέσει τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην οικονομία, αποδεχόμενη ουσιαστικά ότι οι συνταγές, που έχουν υιοθετηθεί για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς π.χ. Target Model, χρηματιστήρια τιμών ρύπων και φυσικού αερίου, δεν μπορεί να δώσουν απαντήσεις στις δύσκολες και πολεμικές τρέχουσες συνθήκες
Έτσι στο νέο “πακέτο” της Κομισιόν προτάσσεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έτσι ώστε να μπει ένα όριο στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα εξετάζεται η η επιβολή ενός προσωρινού φόρου στα όποια υπερκέρδη αποκομίζουν οι εταιρίες ηλεκτρισμού. Με βάση όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα συνοδευτικά κείμενα των ανακοινώσεών της υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για το ότι οι εταιρίες ηλεκτρισμού περνούν, χωρίς να παίρνουν καθόλου ρίσκο “πάνω τους”, τις αυξήσεις στη λιανική. Είναι άλλωστε ένα σημείο όπου έχει εστιάσει η Ευρωπαϊκή βιομηχανία “φωτογραφίζοντας” υπερκέρδη στην μεριά αυτή των παραγωγών ρεύματος.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει ανακοινώσει κατά την τελευταία συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμας υπάρχει έλεγχος που τρέχει στο πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην παραγωγή ρεύματος ώστε να διαφανεί το πραγματικό κόστος. Ουσιαστικά το ίδιο προτείνει και η Κομσιόν που θέλει να επιβάλει φόρο στο “καθαρό” όφελος των εταιριών και στη συνέχεια τα έσοδα αυτά να κατανέμονται στους καταναλωτές π.χ. με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Πάντως στη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος καθώς παράλληλα η ΕΕ αντιμετωπίζει μεγάλο ζήτημα στην παραγωγική της επάρκεια. Ήδη, πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών βιομηχανιών αλουμινίου και ψευδαργύρου είτε έχουν μειώσει την παραγωγή τους είτε την έχουν αναστείλει κι αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει 650.000 τόνους αλουμινίου ή το 30% του συνόλου της δυναμικότητας της!
Επιστολή Μητσοτάκη
Στο φόντο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει και της νέας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέτει ζήτημα παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου με επιβολή ορίων τιμών κάτι που βέβαια και η Κομισιόν έχει θέσει. Όπως αναφέρεται οι έκτακτες συνθήκες λόγω Ουκρανίας δημιουργούν στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη επιβάρυνση των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Η Αντιπολίτευση αποδίδει ευθύνες στον Κ. Μητσοτάκη για την ακρίβεια στην Ενέργεια
«Λόγω των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και αδύναμη στον ενεργειακό τομέα, πρακτικά χωρίς όπλα, απέναντι σε μια κρίση που ήδη από χθες κλιμακώνεται ραγδαία. Εδώ και 8 μήνες η αγορά και τα νοικοκυριά γονατίζουν από την ακρίβεια και τις συνέπειες των επιλογών Μητσοτάκη. Όμως και η Ευρώπη αποδείχθηκε ανέτοιμη και ανεπαρκής, απούσα από ένα πρόβλημα που εξελισσόταν στη γειτονιά μας, τόσο όσον αφορά στη διπλωματική της παρέμβαση και όσον αφορά στην ενεργειακή της πολιτική», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, κατά τη χτεσινή του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την κύρωση διεθνών συμφωνιών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο Σ. Φάμελλος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μετά από 2,5 χρόνια Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι ενεργειακά ανασφαλής και παρουσίασε τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες έχουν αδυνατίσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας όσο και την πορεία της προς την κλιματική ουδετερότητα:
1. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την επικοινωνιακή, χωρίς σχέδιο και βίαιη απολιγνιτοποίηση επέλεξε να δεσμεύσει την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, σε ιδιωτικές μονάδες από φυσικό αέριο, επίσης ορυκτό καύσιμο. Καθώς η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή είναι άνω του 50% και τουλάχιστον το 50% των εισαγωγών προέρχεται από τη Ρωσία, δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια εφοδιασμού. Η πρόσδεση στο φυσικό αέριο οδήγησε και οδηγεί σε έκρηξη τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που μετακυλίεται σε όλους τους καταναλωτές. Η αύξηση τιμών ρεύματος εδώ και 8 μήνες είναι ακραία και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης.
2. Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι ολιγοπωλιακή, με αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών, κάτι που καταγγέλλουν εδώ και καιρό και παραγωγικοί φορείς της χώρας. Στις διαρκείς επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στις προτάσεις για αυστηρή εποπτεία, έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ενεργοποίηση εργαλείων, όπως τα διμερή συμβόλαια και η προθεσμιακή αγορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδρανεί, αντιτείνει ότι «η αγορά θα λύσει τα προβλήματα» και βάζει πλάτη στα καρτέλ με συμμετοχή της ΔΕΗ.
3. Η διείσδυση και ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τα εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας καθυστερούν, επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης. Η ΝΔ επέλεξε να παγώσει εργαλεία για την ορθή χωροθέτηση ΑΠΕ(Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura 2000), ναρκοθέτησε τις ενεργειακές κοινότητες, και προκάλεσε υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ και τοπικές συγκρούσεις με την -τάχατες- απλοποίηση Χατζηδάκη της αδειοδοτικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων παρέμεινε παγωμένο για δυόμιση χρόνια, όλο το 2021 δεν έγινε προκήρυξη Εξοικονομώ για κατοικίες (η προκήρυξη ξεκίνησε το Δεκέμβριο 2021 και πήρε παράταση), ενώ και οι πληρωμές του Εξοικονομώ-Αυτονομώ (2020) έχουν παγώσει.
4. Στην πιο κρίσιμη στιγμή, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει τα ενεργειακά δίκτυα και τους ενεργειακούς φορείς. Το Δημόσιο έχασε την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, όλο το δίκτυο αερίου παραχωρήθηκε σε μια εταιρεία που έχει μέτοχο το ιταλικό Δημόσιο, αλλά όχι πλέον το ελληνικό, το 49% του δικτύου διανομής πουλήθηκε, η κυβέρνηση παραχώρησε την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Η χώρα δεν έχει ενεργειακά εργαλεία για να μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και στη ΔΕΗ και κράτησε τις τιμές ρεύματος σταθερές για 4μιση χρόνια.»
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σήμερα, με επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ, έχουν απαξιωθεί από το 2020 και οι λιγνιτικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία που θα ήταν μια δικλείδα ασφαλείας».
«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν εδώ και δυόμιση χρόνια. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα κοινωνικά εργαλεία για να μην υπάρχει αποκλεισμός από το αγαθό της ενέργειας πολιτών και επιχειρήσεων. Πρέπει να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά και να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια, που αναπτύσσεται ακόμα και σήμερα με ουρανοκατέβατα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ των ενεργειακών εταιρειών. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια με εγχώρια καύσιμα αλλά και με ΑΠΕ και ισχυρή εξοικονόμηση που θα μας δώσουν πολύ πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια για όλους», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr