Το ράλι τιμών κτυπά συνολικά την οικονομία εκτινάσσοντας τα κόστη παραγωγής αλλά και τα βάρη στα νοικοκυριά που αναμένουν τις αποφάσεις κυβέρνησης και ΕΕ. Ήδη, άλλωστε, η βενζίνη σπάει το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά, το πετρέλαιο ξεπερνά τα 120 δολάρια το βαρέλι παγκοσμίως, το φυσικό αέριο έχει ξεφύγει τελείως και το σιτάρι βρίσκεται σε τιμή ρεκόρ από το 2008, στα 400$ τον τόνο.
Επίσης η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας σήμερα έφτασε στα 427 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ή στα 335 ευρώ κατά μέσον όρο για τις πρώτες 8 ημέρες του Μαρτίου) με την Ευρώπη να γράφει ακόμη πιο υψηλές τιμές. Μπορεί βέβαια η Ελλάδα να μην είναι στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ όμως κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, με αύξηση 52,5% σε μία μόλις μέρα και διακύμανση τιμών έως και στα 600 (!) ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ουσιαστικά καλούνται οι καταναλωτές να καταβάλουν 5πλάσια ή και 7πλάσια τιμή ανά κιλοβατώρα εν σχέσει με όσα πλήρωναν μέχρι το καλοκαίρι και όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ευρωπαϊκή αντίδραση
Πάντως το όλο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Κι εκεί βέβαια έχει στραμμένα τα μάτια της η Ελληνική πλευρά καθώς αναμένονται οι αποφάσεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη, αλλά και τα πακέτα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, για να αποφευχθούν κοινωνικές επιπτώσεις, λουκέτα και δευτερογενές κύμα ακρίβειας στην αγορά, από την υπερβολική αύξηση των τιμών στην Ενέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη 8 Μαρτίου η Κομισιόν. ενόψει της άτυπης Συνόδου της Πέμπτης στις Βερσαλλίες.
Πακέτο 750 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, ήδη, η Κομισιόν ήδη επεξεργάζεται ένα ειδικό πακέτο 750 δισ ευρώ ορίζοντα 5-10 ετών που στόχο έχει να βοηθήσει την Ευρώπη στον στόχο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει την διαδικασία της απανθρακοποίησης.
Σύμφωνα, δε, με δημόσιες αναφορές, της προέδρου της Κομισιόν η κ. Ούρουσλα φον ντερ Λάιεν στην “εργαλειοθήκη” προβλέπονται τρεις πυλώνες:
-η διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία
-η περαιτέρω προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και
-η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας
Μάλιστα η κ. φον ντερ Λάιεν μίλησε κι αυτή για την ανάγκη μίας «ασπίδας προστασίας» για καταναλωτές και επιχειρήσεις, αλλά δεν χρησιμοποίησε τον όρο «αποζημίωση».
Το σχέδιο
Αναλυτικά, σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, θα επιβληθούν υποχρεωτικά ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων στους χώρους αποθήκευσης των κρατών-μελών πριν τον επόμενο χειμώνα. Τα ελάχιστα αυτά επίπεδα τίθενται με σκοπό να διασφαλιστεί ότι ως τις 30 Σεπτεμβρίου το επίπεδο των αποθεμάτων στην Ε.Ε. θα βρίσκεται στο 80% της συνολικής χωρητικότητας.
Ειδικότερα, με βάση το Bloomberg, προβλέπεται αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, εξοικονόμηση ενέργειας και μετατόπιση στην χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι να αντικατασταθεί ένα μεγάλο μέρος από τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που εισάγονται κάθε χρόνο από τη Ρωσία, με 112 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από άλλες πηγές. Η υλοποίηση του σχεδίου θα απαιτήσει αποφάσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. οι οποίες ήδη πιέζονται από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες που χρειάστηκαν για να καλυφθούν μέρος των αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr