“Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως αυτό το επαρκές δίχτυ ασφαλείας που χτίστηκε λόγω της πανδημίας οδήγησε σε ένα πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 6% του ΑΕΠ, ή 12 δισ. ευρώ”. “Επί του παρόντος”, εξήγησε, “υπάρχει σημαντικά αυξημένο κόστος δανεισμού ανά την ΕΕ, που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Άρα, τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια με το 2020” είπε τονίζοντας ότι “το χρέος έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας. Άρα η όποια ευελιξία δίδεται πρέπει να αξιοποιηθεί με σύνεση, απαιτείται ψυχραιμία”, είπε με νόημα, επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μια έμμεση ενίσχυση σε όσους πλήττονται από την ακρίβεια. Για την αύξηση, δε, του κατώτατου μισθού προέβλεψε πως θα είναι γενναία και ρεαλιστική.
Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή θέσης για την εξαίρεση ή την ειδική αντιμετώπιση από δημοσιονομικής πλευράς των αμυντικών δαπανών στο τελευταίο Ecofin κάτι που, αν γίνει πράξη, δίδει μεγάλα περιθώρια στη χώρα για στήριξη, όπως σημείωσε. Επίσης, είπε πως αλλάζει και η θέση της Επιτροπής για το ελληνικό αίτημα επιπλέον στήριξης και ενεργοβόρων επιχειρήσεων (για το οποίο υπήρχε άρνηση έως τώρα). Επίσης, ανέλυσε την κρισιμότητα της πρότασης της Ελλάδας για ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης του κόστους των μέτρων σε ρεύμα και αέριο γιατί, όπως εξήγησε, με τις νέες προβλέψεις για το κόστος κάλυψης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα λεφτά από τους ρύπους θα εξαντληθούν πολύ πιο νωρίς από το 3ο τρίμηνο του 2022 που αρχικά είχε προβλεφθεί και το κόστος (με τα σημερινά δεδομένα) θα πρέπει να το καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός...
Το κρίσιμο σημείο είναι πως θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 και ποια θα είναι η εξέλιξη στον πόλεμο για να προσδιορίσουμε ακριβώς το διαθέσιμο ύψος και το που θα γίνουν εκταμιεύσεις πόρων” είπε. Εξήγησε πως είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να “περιμένουμε μερικές εβδομάδες” είπε.
Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς η ανάπτυξη λόγω του πολέμου προς ώρας φαίνεται να επηρεάζεται κατά μία μόνο ποσοστιαία μονάδα. Τόνισε, δε, ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από τις τιμές στα σιτηρά και σε κάποια μέταλλα. Εκτίμησε, πάντως, πως οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα όλο το 2022 ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα υπερβεί το 5%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr